Kuća u Botaničkom vrtu na Marjanu

Kuću u Botaničkom vrtu na Marjanu izgradio je tijekom 1912. i 1913. godine Karlo Šore, a gradnjom je upravljao njegov tajnik Badovinac. Kuću se u žargonu često naziva vila Badovinac, kuća Šore  ili kuća Lukšić.

Šore je prema kazivanjima starijih članova Društva Marjan kuću poklonio Društvu Marjan. Kuća je od izgradnje u posjedu Društva Marjan te ju je Društvo Marjan kroz desetljeća uređivalo i obnavljalo. Ključevi kuće čuvali su se u prostorijama Društva Marjan od prije Prvog svjetskog rata, pa sve do današnjih dana. Tako je tijekom 1984. i 1985. godine Društvo Marjan na kući  popravilo krov zbog prijetnje urušavanja kuće.

Zadnje veće uređenje kuće izvedeno je 2004. godine, zaslugom tadašnjeg predsjednika Društva Marjan prof. Ive Lozića. U obnovljenoj kući Društvo Marjan namjeravalo je ustanoviti muzej o Marjanu. Nakon završetka obnove kuće u prosincu 2004. godine, u veljači 2005. godine Društvo Marjan je u dogovoru s Gradom Splitom, omogućilo tek osnovanoj Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan korištenje kata i potkrovlja kuće sve do kolovoza 2016. kad Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan napušta kuću i seli u nove prostore u Teslinoj ulici br. 15, dok Društvo Marjan i dalje koristi prizemlje kuće.
img_0013