Mjesečni arhivi: lipanj 2011.

29.06.2011. Plan za Marjan zamrznuo izgradnju na Prvoj vodi – preneseno iz Slobodne Dalmacije



Fani Horvat na Prvoj vodi neće moći graditi ugostiteljski objekt barem godinu i pol dana, ako ga uopće ikad i bude mogla graditi.
Naime, premda je gradonačelnik Željko Kerum tvrdio da je GUP omogućio gradnju ugostiteljskog objekta od oko 300 kvadrata na Prvoj vodi, u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša tvrde da se novi ugostiteljski objekti ne mogu graditi u park-šumi Marjan prije donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPPO).

Pitanje je hoće li PPPPO predvidjeti da se na tome mjestu gradi onako kako je to definirao natječaj za Prvu vodu, protiv čega su ustale tisuće Splićana. Naime, ako PPPPO odredi drukčije, onda bi se njemu morao prilagoditi GUP.


Neugodan obrat
Ovaj neugodan obrat za gradonačelnika i njegovu nevjenčanu suprugu nije lako isplivao na površinu. Nezadovoljno šutnjom Ministarstva na njihovu prijavu, Društvo “Marjan” je obavijestilo Saborski odbor za prostorno uređenje, koji je zatražio očitovanje od Ministarstva.
Konačno je inspekcija Ministarstva utvrdila da GUP i Županijski plan tvrde isto – nema gradnje na Marjanu do PPPPO-a.
To su nam potvrdili u Ministarstvu. “Iz cjelokupnog nadzora i analize primjene svih odredbi GUP-a nedvojbeno je utvrđeno da ne proizlazi da se mogu graditi nove građevine ugostiteljske namjene prije donošenja PPPPO-a”, stoji u odgovoru Odjela za odnose s javnošću.
Bivši poglavar za urbanizam Branko Poljanić tvrdi kako je Ministarstvo zapravo potvrdilo njegov stav da je GUP, koji je donesen u njegovu mandatu, usklađen sa Županijskim planom.
Poljanić se prisjeća kako su ga iz Fanine “Latebre” kontaktirali pred dvije godine, nakon kupnje terena.
 – Tad smo im poručili da se za gradnju mora pričekati PPPPO, a da natječaj rade na svoj rizik – prisjeća se bivši poglavar za urbanizam, koji, pak, smatra da PPPPO treba uvažiti mogućnost gradnje koju na Prvoj vodi sugerira GUP.
No, i Poljanić priznaje da bi se, odluči li PPPPO drukčije, investicija mogla pokazati neisplativa, ali ne vjeruje da će se to dogoditi. Međutim, u Županiju, koja je započela izradu PPPPO-a, u veljači je stiglo mišljenje Ministarstva kulture koje bi moglo zakomplicirati Fanin biznis.
Ovo Ministarstvo, pod čiju nadležnost spadaju šume i bez čije suglasnosti se ne može donijeti PPPPO, traži da ugostiteljski objekti na marjanskim uređenim plažama trebaju biti manjih dimenzija i smješteni na manje vrijednim površinama “koje nisu obrasle šumom”.

U radnom timu za Plan i protivnici izgradnje
A nedavno su u Radni tim za izradu PPPPO-a, na temelju Sporazuma sa županom Antom Sanaderom, ušli predstavnici Inicijative “Za Marjan” i Društva “Marjan” koji se protive gradnji među marjanskim borovima.
Grad još nije ni platio izradu PPPPO-a Županiji, što je dužan učiniti. Odgađanje izrade dokumenta koji bi u najboljem slučaju trebao biti gotov za godinu i pol, najmanje odgovara Fani Horvat.
Naime, postoji mogućnost da na idućim izborima za Županijsku skupštinu, koja usvaja PPPPO, Kerumova stranka ne bude u vladajućoj koaliciji. 

Sumnja u stručnost službi  

U Društvu “Marjan” sumnjaju u kompetentnosti stručnih službi Grada Splita, koje su odobrile natječaj za gradnju na Prvoj vodi, pozivajući se na GUP koji ne omogućava gradnju novih ugostiteljskih građevina prije donošenja PPPPO-a.

 – Ako se još prisjetimo reakcije građana Splita na najavu takve, kako vidimo, nedozvoljene gradnje, cijela stvar postaje još ozbiljnija u pogledu funkcioniranja aktualne gradske vlasti u odnosu prema park-šumi Marjan, smatra tajnik Društva Srđan Marinić.

Banovina bez odgovora

Što misli Željko Kerum, nismo doznali jer je bio nedostupan. A pročelnica za urbanizam Ružica Batinić-Santro do zaljučenja teksta nije poslala odgovore, pa je ostalo nejasno zašto je gradonačelnik odobrio raspisivanje natječaja za Prvu vodu u čijem programu nije istaknuta potreba izrade PPPPO-a kao uvjet za moguću gradnju.

29.06.2011. Slobodna Dalmacija, piše: Sandi VIDULIĆ

29.06.2011. Odgovor Uprave za inspekcijske poslove MZOPUG-a – NEMA GRADNJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA NA MARJANSKIM PLAŽAMA

Upravni odbor Društva Marjan uputio je 14.03.2011. godine prijavu Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva (MZOPUG) zbog nezakonitosti i neusklađenosti Pprostornog plana Županije Splitsko-dalmatinske (PPŽ) i Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Splita.

Povod tome bilo je odbijanje Gradskog vijeća Grada Splita na tematskoj sjednici “Zaštita Park šume Marjan” održane 24.02.2011. godine, da zatraži mišljenje nadležnog ministarstva u pogledu mogućnosti gradnje ugostiteljskih objekata na umjetnim – nasutim plažama u Park šumi Marjan. Na toj sjednici Gradskog vijeća su predstavnica Upravnog odijela za urbanizam Ružica Batinić Santro, kao i gradski vijećnik Zoran Jeramaz inače predsjednik gradonačelnikovog Savjeta za urbanizam, opravdavali pravo gradnje na marjanskim plažama, a posebno na potezu od Prve vode do Bena, pozivajući se na Urbano pravilo 2.9 (članak 72 GUP-a).
Premda je MZOPUG odbacio našu prijavu za neusklađenost u sva tri navedena slučaja, odgovorom smo izuzetno zadovoljni, jer sasvim otklanja mogućnost izgradnje novih ugostiteljskih građevina na umjetnim – nasutim plažama prije donošenja PPPPO-a. Jednostavnije rečeno neusklađenosti nema, jer niti PPŽ,  niti GUP Grada Splita  ne dozvoljavaju novu gradnju ugostiteljskih građevina.
Naša prijava bila je zasnovana na tvrdnjama gotovo svih nadležnih gradskih službi koji su tvrdili da je gradnja moguća i time opravdavajući provođenje natječaja za gradnju ugostiteljskog objekta na Prvoj vodi.
Postavlja se pitanje kompetentnosti i odgovornosti stručnih službi Grada Splita koje odobravaju i provode natječaj za uređenje i izgradnju ugostiteljskog objekta na Prvoj vodi, pri tom pozivajući se na važeći GUP koji, kako je to potvrđeno odgovorom MZOPUG-a, ne omogućava gradnju novih ugostiteljskih građevina prije donošenja PPPPO-a.

Ako se pri tom prisjetimo reakcije građana Splita na najavu takve, kako vidimo nedozvoljene gradnje, cijela stvar postaje još ozbiljnija u pogledu ozbiljnost funkcioniranja aktualne gradske vlasti u odnosu
prema Park  šumi Marjan.

Vezani članci:

16.06.2011. Društvo arhitekata Splita (DAS) aktivno će se uključiti u rješavanje pitanja Park šume Marjan

Društvo Marjan 03.01.2011. godine uputilo je dopis DAS-u u kojem ih moli za mišljenje i stav o neodrživoj situaciji u Park šumi Marjan. Nedugo nakon toga uslijedila je ostavka dijela članova Predsjedništva, tako da je u travnju izabrano novo vodstvo ove splitske strukovne udruge. Društvo Marjan upoznalo je novi saziv Predsjedništva DAS-a sa sadržajem dopisa od 03.01.2011. uz molbu za sastanak u svezi s aktualnom situacijom u pogledu Park šume Marjan. Nakon sastanka uslijedio je odgovor kojeg donosimo u cijelosti.

Nadamo se da je ovo početak novog, drugačijeg i odgovornijeg ponašanja Društva arhitekata Splita u odnosu prema Marjanu, koje bi trebalo rezultirati poboljšanjem situacije i dugoročnoj zaštiti Park šume Marjan.

12.06.2011. Puntarska ulica – ipak bez gradnje na ovom dijelu Marjana


Kako donosi Slobodna Dalmacija u tekstu Sandija Vidulića “MARJANSKE VEDUTE Srušene douvole za zgradu sa 16 stanova i za proširenje Puntarske” od 12.06.2011. ovaj dio zelene marjanske površine za sada je ipak sačuvan. Sve o problemu Puntarske ulice na Marjanu možete pročitati na “U pripremi nova sječa šume na Marjanu u Puntarskoj ulici”.