Mjesečni arhivi: ožujak 1903.

Slučaj Đogaš (Sablić) – Kašjuni

16.05.2023. Javio nam se Splićanin protiv kojeg je DORH digao optužnicu za ilegalnu gradnju, nema koga nije prozvao: Lažu, lažu…

02.05.2023. Investitor s Marjana: Optužnicu protiv mene digli su temeljem lažnog nalaza

24.04.2023. Podignuta optužnica protiv bespravnog graditelja na Marjanu; u park šumi gradio bazen bez dozvole i suglasnosti

24.04.2023. BESPRAVNA GRADNJA NA MARJANU Dignuta optužnica protiv Sablića, gradio bazen bez dozvole i suglasnosti

18.10.2021. Građevinska inspekcija ipak zabranila radove na Marjanu: Investitor gradi otvoreni bazen bez građevinske dozvole! Evo što o svemu kaže Ministarstvo…

15.10.2021. Splitska policija temeljito ‘poklopila‘ investitoricu s Kašjuna: ‘Vikala je na čuvara iz Ustanove ‘Marjan‘ govoreći da ima pravo pucati uđe li na njezin posjed‘

15.10.2021. Iz Ustanove ‘Marjan‘ demantiraju obitelj Sablić: Slikanjem za novine pored bazena na Kašjunima sami su se prokazali kao bespravni graditelji

14.10.2021. Investitor s Kašjuna teško optužuje Puljkova suradnika: ‘S policajcem se dogovarao da neovlašteno uđe u naš posjed, a taj policajac je moju majku gurnuo na pod! Evo dokazi…‘

12.10.2021. Policija privela najpoznatiju marjansku bespravnu graditeljicu, bila je agresivna prema glavnom čuvaru! Ravnatelj Marjana je zgrožen, kaže da ni policajci nisu prošli lišo…

 

Medijski tekstovi

Slučaj sadnje 10 stabala alepskog bora

14.09.2022.

Zbog suše i sječe stabala dijelovima Marjana prijete opasni odroni! ‘Dva jaka proloma oblaka, i eto krša‘! Ravnatelj Javne ustanove ima ‘genijalnu‘ ideju kako riješiti problem

“Šuma na Marjanu je od starosti iscrpljena, dijelom zaražena i ne obnavlja se, izuzmemo li onih deset sadnica “probne sadnje” alepskog bora, od kojih je jednu posadio gradonačelnik Ivica Puljak. U pitanje su, dakle, održavanje šume i sigurnost stanja na marjanskim prometnicama.”

31.05.2022.

Nije planiran novi veliki park na dijelovima Splita koji su izvan središta grada. Jedino – Karepovac. A hoće li i on ikada postati zelen? Možda da izgatate u šalici kave…(SD)

“A što se tiče banalne sadnje deset sadnica alepskog bora na Marjanu, koju je Puljak neoprezno proglasio za prvu sadnju nakon 30 godina, to je izazvalo neviđen medijsko-politički skandal, podjele među partnerima, optužnicu protiv Bojana Ivoševića i na koncu nove izbore. Stoga, ispada da je vlast pukla upravo na skromnom pokušaju da provodi obećanu zelenu politiku.”

22.04.2022.

OPREZ Puljak sutra ponovno sadi!

04.04.2022.

Kronologija slučaja: evo kako je došlo do prijetnje ‘Napit ću vam se krvi!'(SD)

“Osim netočnih navoda o “prvoj sadnji stabala nakon 30 godina”, sporna je bila i procedura sadnje za koju ima ovlaštenje samo jedna nadležna tvrtka, čiji predstavnici nisu bili na licu mjesta, tj. sadnje.”

23.03.2022.

Danas je na Marjanu održana presica o čuvenih deset borova, ‘prvih posađenih u zadnjih 30 godina‘: ‘To je bila probna sadnja, inspektori kažu i legalna, a u međuvremenu nismo posadili ništa‘ (SD)

MUŠURA I MARINIĆ O SADNJI BOROVA ‘Šumarski inspektor je utvrdio da je sve bilo po zakonu i propisima’ (DP)

19.03.2022.

NIJE UTVRĐENA POVREDA PROPISA Gradonačelnik Puljak legalno sadio na Marjanu (DP)

TKO JE SADIO, DOBRO JE SADIO! Državni inspektorat u Park šumi Marjan, Puljku se “pribotunavalo” da nema licencu za radove (DD)

08.03.2022.

Šumarska inspekcija u Park šumi Marjan, netko je prijavio ilegalnu sadnju deset borova (DP)

14.02.2022. 

STRUKA DEMANTIRA “Puljkova sadnja nije bila ilegalna, on i ne može imati licencu”; Marinić razočaran: “Cipelare nas, ne mogu to drugačije protumačiti” (DD)

Puljak nelegalno posadio na Marjanu ‘prvo stablo u zadnjih 30 godina‘! Evo tko jedini u park šumi smije uzeti ‘mašklin‘ u ruke (SD)

06.02.2022.

Šef Kotara Meje komentirao Puljkovu sadnju na Marjanu: ‘To je nezakonito. Privatne osobe bez licence ne smiju pošumljavati, a prvo posađeno stablo u 30 godina je laž‘ (SD)

Facebook stranica se sprda s Puljkovim ‘prvim stablom posađenim na Marjanu u 30 godina‘. Objavili su urnebesne fotomontaže (SD)

Puljak i Ivošević u akciji ilegalnog pošumljavanja i širenja neistina: iz Grada tvrde da je ovo prvo stablo posađeno u 30 godina, a Bojanova stara FB stranica ih demantira (SD)

Slučaj zapošljavanja Čuvara prirode

08.04.2022.

Velika afera u Javnoj ustanovi Marjan: ‘Srđan Marinić mi je brojao krvna zrnca i nisam dobio posao. Ako mi netko stavlja Davidovu zvijezdu na rame, neka to kaže javno‘ (SD)

07.04.2022.

Novi skandal u splitskoj Javnoj ustanovi: u park šumi Marjan za stalno su zaposlena dva čuvara prirode. Jedan je obućar, a drugi ekonomist. Agronoma su odbili (SD)

Slučaj insinuiranja pogodovanja za radove gospodarenje šumom u PŠ Marjan

04.12.2022.

Opasna i derutna kuća u centru Splita neće još u sanaciju, iako joj je hitno potrebna; poništena je javna nabava, a u istom slučaju za sječu stabala na Marjanu – nije. Evo zašto

Napomena: Autor tekstova nije spomenuo najvažniji podatak da je proračunima Grada Splita za 2021. (znači bivši gradska uprava), 2022. i 2023. planirano 2 miljuna kuna za radove provođenja Programa gospodarenja. Pravo pitanje bilo bi zašto se 2022. raspisala javna nabava s procijenjenom vrijednosti dvostruko manjom od iznosa planiranog proračunom? 

18.08.2022.

I to smo dočekali: traži se firma koja će zaražena stabla s Marjana sjeći i izvlačiti za manje novca, ali na većoj površini! Gradski pročelnik: ‘Prošli natječaj bio je nerealan

“Ukratko, po svemu sudeći, da je prošao prvi natječaj koji je pripremila Javna ustanova, izvođač bi imao ugovoren posao na tri godine, umjesto na jednu, više bi naplatio radove, a napravilo bi se manje posla jer bi izvodio radove na manjoj površini, još bi nakon svega prodao drvnu građu.”
Napomena: Drvna građa vlasništvo je Grada Splita i Grad Split prodaje drvnu masu putem javnog poziva, a ne izvođač radova.

02.06.2022.

RELATA: Puljak, izađi iz ormara, ne skivaj se iza drugih (DP)

“Je li protuzakonito da je ‘koordinator’ Marinić uključen u sve procese upravljanja? Je li odgovoran za pokušaj javne nabave od čak 3,2 milijuna kuna s dvostruko napucanim iznosima za zbrinjavanje stabala?”

25.05.2022.

Poništena javna nabava teška 3, 2 milijuna kuna oko zbrinjavanja zaraženih stabala na Marjanu! Marinić šuti, a Mušura se bar javio na mobitel. Zanimljivo u koga je upro prstom (SD)

“Je li ovo bio pokušaj da se pogoduje privatnim izvođačima s napuhivanjem cijena?”

06.05.2022.

U Banovini do u lipu znaju koliko će iz gradske blagajne iskeširati privatniku za sječu i izvlačenje stabala na Marjanu, a tek je raspisan natječaj! Cifra je ogromna (SD)

“Kako bilo, Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan više ne može obavljati šumarsku djelatnost, na radost privatnih izvođača.”
“Za razliku od privatnika. Kojima su Puljak, Marinić i Ivošević išli na ruku, kao i služba u Banovini koja je javnu nabavu raspisala tako da privatnik dobije posao na tri godine, sve dok traje mandat iduće vlasti koja dobije izbore.”

11.04.2022.

Otkud splitskoj ustanovi koja reda afere računica da plaće dva inženjera šumarstva i pet sjekača godišnje koštaju 2,3 milijuna kuna? Pitali smo Srđana Marinića i šumare…(SD)

“Ono što nije jasno u ovoj priči je pogoduje li se privatnicima nauštrb Grada (na primjer, tako što je Puljak dao suglasnost na Statut Javne ustanove u kojem se ukida šumarska djelatnost i  prije presude Visokog upravnog suda) ili se radi o rješavanju nepotrebnih radnih mjesta u gradskim ustanovama.”

12.03.2022

Sporna snimka razotkrila je Ivoševića kako pljuca na slatkorječive Puljkove priče, a radi drugog aktivista kojeg je prigrlio, gradonačelnik bi mogao izgubiti milijune (SD)

“Kako bilo, ne stoji da će Grad plaćati novac za održavanje šume privatnim firmama isključivo zbog Opare, već je to prvenstveno zbog toga što se kompanjon Ivoševića i gradonačelnika Ivice Puljka, Srđan Marinić, kao predsjednik “Društva Marjan”, zainatio da Javna ustanova ne može obavljati šumarsku djelatnost.”
“Javna ustanova je praktično bila registrirana na Trgovačkom sudu za tu djelatnost i umjesto da se riješe neke nedoumice, Marinić je na Visokom upravnom sudu oborio tu registraciju, što ne bi bio trošak za Grad da je Marjan državni, ali kako nije, sad je potrebno trošiti milijune na privatne šumarske firme.”

11.02.2022.

Sandi Vidulić: Facebook status Srđana Marinića primjer je jeftine manipulacije – sebe predstavlja kao ugroženog, a napada drugog… (SD)

“Dakle, ova vlast naprosto želi dati posao vrijedan nekoliko milijuna kuna godišnje u ruke privatnicima.”

10.02.2022. 

Javna ustanova ne smije obavljati šumarsku djelatnost na Marjanu, zato će Grad privatnim tvrtkama morati plaćati nekoliko milijuna kuna. A sve zbog Društva Marjan…(SD)

“Pitali smo također je li za Društvo Marjan prihvatljivija opcija, umjesto da se Javna ustanova stručno ekipira za šumarske radove, da Grad troši godišnje nekoliko milijuna kuna na provođenje programa gospodarenja tako što će angažirati na javnoj nabavi privatne tvrtke.”

10.11.2021. 

Zašto bismo privatniku plaćali milijune kad Marjanom može gospodariti gradska firma? Direktor ‘Parkova‘ Siniša Gašparević već ima ideju (SD)

“Zašto bismo privatniku plaćali milijune kad Marjanom može gospodariti gradska firma?”

09.11.2021.

Grad Split radije plaća privatniku dva milijuna kuna za šumarske radove nego svojoj Ustanovi?! Marinić kaže da to možemo zahvaliti bivšem gradonačelniku (SD)

“Smisao pitanja je, dakle, bio hoće li Grad potrošiti 20 milijuna idućih deset godina na privatnike ili će sam održavati šumu.”

Slučaj nelagalne gradnje i bespravnog korištenja prostora u kompleksu Vila Dalmacija

11.02.2023. 

Splitski branitelji stali u obranu udruga koje koriste prostore u sklopu Vile Dalmacije: ‘Banovina bezočno laže!‘

03.02.2023.

BANOVINA PRELOMILA: BATT i Hvidra moraju iseliti iz kompleksa Vile Dalmacije ili će biti deložirani

03.02.2023.

Bivši nadzornik Marjana optužuje gradske oce da godinu dana znaju za uzurpaciju pomorskog dobra: ‘Sad ste se sjetili!‘

09.06.2022.

Dražen Budimir na Đogaševoj listi: ‘Iako nisam uključen u operativne poslove udruge, ponosni sam član BATT-a’

08.06.2022.

Najpoznatija ‘zviždačica‘ stanje gradske imovine opisala je – katastrofalnim. Grad niti zna šta ima, niti koliko mu duguju. Nećete vjerovati što je sve zatekla u Banovini

30.03.2022.

Pa dobro, kako je ovo moguće?! Veterani specijalne policije izgradili bespravni objekt do Vile Dalmacije i to uz blagoslov konzervatora i Banovine! Ali sad im je stigla inspekcija

21.03.2022.

HVIDRA I BATT: SDP-ovac Davor Matijević ima prvi zadatak za savjetnicu Đerek

PREDSJEDNIK UDRUGE BATT SDP-ovcu MATIJEVIĆU ‘Nanijeli ste štetu ugledu udruge i specijalne policije, snosit ćete odgovornost’

MATIJEVIĆ ODGOVORIO TODORIĆU ‘Pustite budalastu retoriku o mrziteljima svega hrvatskog i objavite dokumentaciju!’

18.03.2022.

‘Tko je sastavio skandalozan ugovor kojim su objekti uz Vilu Dalmaciju dani Udruzi veterana BATT?‘ Dogradonačelnik Ivošević: Prijavili smo Inspekciji… (SD)

10.03.2022

PULJAK I IVOŠEVIĆ NE REAGIRAJU Bespravno se koriste atraktivni prostori u Vili Dalmaciji (DP)

Ovo nije na Sirobuji, nego u kompleksu Vile Dalmacije! Vijećnik otkrio da Puljak i Ivošević mjesecima znaju za divlju gradnju i bespravno korištenje prostora na elitnoj lokaciji i ne poduzimaju ništa (SD)

“Marjan 2020. – brdo prošlosti, oaza budućnosti”

02.07.2022.

Pa je li ovo normalno?! Usred ljeta kad su paklene vrućine Grad u Botaničkom vrtu planira sadnju bilja vrijednog milijun kuna! Objasnili su nam kako će to izvesti i zašto kasni uređenje

25.06.2022.

U Park-šumi Marjan pronašli smo najbrži rastući financijski ‘kvasac‘ koji se još uvijek diže: troškovi uređenja u deset godina narasli 24 puta!

20.06.2022.

ZAPELO NA MARJANU Uređenje Botaničkog vrta Splićani će platiti 10 milijuna kuna: ‘Radi se o iznimno osjetljivom području’

19.06.2022.

CVJETKO SPAŠAVA BOTANIČKI VRT Firma šefa splitskog HDZ-a dobila posao za vrijeme mandata Ivice Puljka

Saznajemo pozadinu kašnjenja obnove koja je Splićane koštala više od 11 milijuna, jedan od razloga je posebno zanimljiv. Ravnatelj objašnjava: ‘Nastao bi fijasko‘

30.05.2022.

Projekt preporoda Marjana ‘debelo‘ kasni: u pet i pol godina napravilo se skoro ništa, a sutra im istječe rok! Izostali su najspektakularniji dijelovi, doznajemo gdje je drama

27.10.2021.

Dobre vijesti za naše najmlađe: obnovljen Dječji grad na Marjanu pokraj Zoološkog vrta, uz igru mališani uče i o važnosti čuvanja park šume

15.09.2021.

U Split stigao električni mini bus za promet unutar park-šume Marjan, vrijedi nešto malo manje od dva milijuna kuna

08.06.2021.

Nova kriva procjena u sklopu EU projekta revitalizacije Marjana: promatračnica na Sedlu ‘probila‘ budžet – bit će skuplja 1,7 milijuna kuna

19.01.2021.

Kristina Vidan: Dozvola za gradnju promatračnice nije razlog za slavlje. Projekt revitalizacije Marjana do danas je išao makadamom, probušenih guma

08.01.2021.

POČINJU RADOVI NA REVITALIZACIJI BOTANIČKOG VRTA NA MARJANU

12.10.2020.

Posao revitalizacije botaničkog vrta na Marjanu dobila zagrebačka ‘Teh-gradnja‘, vrijedan je 11 i pol milijuna kuna, evo koji ih radovi očekuju

06.08.2020.

Koja kriva procjena! Obnova Botaničkog vrta na Marjanu narasla s 2,5 na 11,4 milijuna kuna! I da, Split je opet loš kod povlačenja europskih sredstava

01.07.2019.

Muke po Marjanu: u dvije godine milijunskog projekta nije izgrađen nijedan ključni objekt!; Javna ustanova traži produljenje dozvole za radove, ali bez adrenalinskog parka i paintball terena

12.04.2019.

Splitski aktivisti sastali se s Budišom, usuglasili se o Marjanu: prihvaćen prijedlog nove lokacije za adrenalinski park

24.10.2018.

EU-ov ugovor za Marjan od 530.000 kuna nitko neće, a cijelu stvar dodatno kompliciraju pitanje vlasništva i broj korisnika

13.09.2018.

Na Marjan stižu tereni za paintball, futsal i košarku, adrenalinski park i nove staze, a Opara poručuje: Ne dam brdo u ruke države, a pohlepni ljudi ga žele ‘čoknuti’ radi svoga interesa!

04.05.2018. U Splitu potpisani ugovori ukupne vrijednosti više od 366 milijuna kuna

23.01.2018.

Novi Botanički vrt, vidikovac s pogledom na Italiju, teren za paintball: evo kako će uskoro izgledati Marjan

22.12.2017.

NAJLJEPŠI BOŽIĆNI POKLON Brdo prošlosti, oaza budućnosti: Split iz EU dobio milijune za uređenje Marjana!

22.12.2017.

Split dobio više od 20 milijuna kuna za nove sadržaje na Marjanu: radi se spektakularni panoramski lift do nove vidilice, tereni za paintball, botanički vrt… Pročitajte čime će se sve obogatiti sadržaji u park-šumi

ZOO vrt

28.06.2022.

Ni mjesec dana nakon nezapamćene tragedije u splitskom Zoološkom vrtu još ne znamo zašto su uginili konji. I to zbog čega!

09.06.2022.

SLUČAJ JE ZGROZIO CIJELI SPLIT Srđan Marinić: “Ja kriv za konje? Ja kriv za videonadzor?”

08.06.2022.

BUDIMIR: Projekt obnove zoološkog ne uklapa se u viziju posebnog koordinatora za Marjan, Srđana Marinića

04.06.2022.

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI NA SPLITSKOM MARJANU Pronađeni mrtvi konji u zoološkom vrtu. Nazvali smo ravnatelja, evo što smo doznali!

09.05.2021.

Puljak i Marinić na Dan Marjana: “Zaštitit ćemo ga i sačuvati za buduće generacije”

23.06.2016.

Povjerenstvo donijelo odluku o sudbini splitskog Zoološkog vrta!

Gospodarenje šumom u PŠ Marjan

10.10.2022.

KOTUR U NEVJERICI ‘Marjan će štititi tvrtke bez licence, na čelo Park šume stiže šetač’

07.10.2022.

PRILIKA ZA POSAO Dalmatinske šume traže radnike, posadit će tri tisuće stabala na Marjanu

28.09.2022.

DRUGO MIŠLJENJE Bivši predsjednik Upravnog vijeća ima kalkulaciju po kojoj se isplati osposobiti Park šumu za gospodarenje Marjanom

23.09.2022.

Banovina poništila natječaj za izvlačenje zaraženih stabala na Marjanu zbog skupe ponude, pa opet izabrali dvostruko skuplju od iznosa koji su bili spremni platiti! (SD)

21.09.2022.

Stigla samo jedna ponuda za sječu stabala na Marjanu, dva puta skuplja od procijenjene nabave (DP)

18.08.2022.

I to smo dočekali: traži se firma koja će zaražena stabla s Marjana sjeći i izvlačiti za manje novca, ali na većoj površini! Gradski pročelnik: ‘Prošli natječaj bio je nerealan

25.05.2022.

Poništena javna nabava teška 3, 2 milijuna kuna oko zbrinjavanja zaraženih stabala na Marjanu! Marinić šuti, a Mušura se bar javio na mobitel. Zanimljivo u koga je upro prstom (SD)

06.05.2022.

U Banovini do u lipu znaju koliko će iz gradske blagajne iskeširati privatniku za sječu i izvlačenje stabala na Marjanu, a tek je raspisan natječaj! Cifra je ogromna (SD)

10.02.2022. 

Javna ustanova ne smije obavljati šumarsku djelatnost na Marjanu, zato će Grad privatnim tvrtkama morati plaćati nekoliko milijuna kuna. A sve zbog Društva Marjan…(SD)

Razno

29.12.2023.

DI JE ZAPELO? Ovo je već nestvarno: Zbog zbrke sa zakonima tri godine na cesti stoji privremeni semafor

29.09.2022.

NIKAD VEĆI INTERES Čak 10 kandidata za šefa Park šume, Mušura se nije javio

06.09.2022.

Ne žele riskirati da ravnatelj koji se natječe za čelno mjesto Javne ustanove opet ‘dođe‘ do dokumentacije protukandidata, pa su ga smijenili! Kormilo nakratko preuzima stručna voditeljica (SD)

11.06.2022. 

Tko je veći uhljeb u Javnoj ustanovi ‘Marjan‘ u Splitu? To pitanje rješava se na sudu, ali v.d. ravnatelja kaže kako nemaju problema. Sindikalist tvrdi suprotno…

10.06.2022.

‘Nesposobna si!‘ Pobrinut ću se da više ne radiš ovdje!‘ Zbog ovih riječi stručne voditeljice gradske ustanove upućenih kolegici, policija traži zatvorsku kaznu. No, to nije sve…

10.06.2022.

OPET VRIJE U PARK ŠUMI Počelo suđenje stručnoj voditeljici, policija traži 30 dana zatvora za remećenje reda i mira

14.03.2022.

Sindikalni čelnik uputio dramatični apel vijećnicima: Omogućite nam normalne uvjete, ljudi obolijevaju od stresa. Političke igre se lome preko nas, a sada su i dodatno pojačane!‘ (SD)

‘Tko ima 5 godina radnog iskustva, VSS i spreman je na izazov uvođenja reda i zakona u poslovanje JU PŠ Marjan, javite se.‘ Informaciju nije objavila Ustanova, nego Društvo Marjan (SD)

Tukić o curenju novca u ‘Marjanu‘: Kiosci i veliki parking na Zvončacu ne plaćaju ni kune naknade, ravnatelj vozi džip, a Ustanova plaća radniku korištenje privatnog auta… (SD)

‘Ovako Ivošević, Marinić i Mušura vozaju građane Splita: žalosno je gledati da nekoć najpravedniji aktivist sudjeluje u kokošarenju oko službenog vozila‘ (SD)

11.03.2022.

Ispovijesti bivših radnica splitske ustanove: ‘Tamo je otrovna atmosfera, stalno nas se zastrašivalo od strane Ivoševića, Mušure i Marinića. Samohrana sam majka i završila sam na ulici, ali nikad se ne bih vratila‘ (SD)

Tko je uopće Srđan Marinić, kojega je Puljak postavio na izmišljeno mjesto koordinatora ustanove koju tresu afere? ‘On je politički komesar, a postoji razlog zašto ga se gradonačelnik ne može odreći‘ (SD)

20.12.2021.

Bivši aktivisti Ivošević i Marinić sada rade ono što su nekad glasno kritizirali, a udruge mudro šute umjesto da im natrljaju uši. Sve osim jedne (SD)

15.12.2021.

Puljak dao suglasnost HT-u da traži dozvolu za kopanje ‘optike‘ na području zabrane gradnje, baš tamo gdje tajkuni priželjkuju elitne vile! A onda je naš Sandi Vidulić poslao upit…

Slučaj Asanović

20.11.2007. Aljoši Asanoviću kazna 16.800 kn

09.03.2006. Asanoviću će opet suditi za sječu

02.07.2002. Stabla napala crvotočina i nisu posječena u parku Marjanu

22.03.2002. Na parceli Aljoše Asanovića na Marjanu posječeno 30-ak čempresa