Mjesečni arhivi: ožujak 2011.

26.03.2011. Prijedlog građanina Splita, zaljubljenika u Marjan



Donosimo prijedlog jednog građanina Splita, revoltiranog stanjem i održavanjem Park šume Marjan. Za informaciju može poslužiti podatak da se iz proračuna grada Splita godišnje izdvaja oko 2.700.000,00 kn ili 225.000,00 kn mjesečno samo za biološko-šumarske radove ili jednostavnije rečeno za održavanje šumskih površina. Ovo je svakako prijedlog o kojem treba razmisliti, jer očito da utrošena sredstva za održavanje Marjana ne odgovaraju nezadovoljavajućem stanju na terenu.

24.03.2011. USPJELI SMO!!! Na Prvoj vidilici postavljeni stupići – preneseno iz Slobodne Dalmacije


Već ste se u komentarima pitali – gdje smo, što smo … s našom akcijom na Prvoj vidilici.
Evo, to smo čekali – ispred Šurjakovog kafića napokon su stavljeni stupići, čak ojačani lokotom.
Ostali su tek automobili koji su tu zanoćili.
Znači, uspjeli smo, i to ponajprije zahvaljujući našem agilnom fotoreporteru Feđi Klariću te, naravno, vama, koji ste kroz komentare dali potporu akciji i natjerali gradske oce da se napokon pokrenu.

Do iduće akcije!

Vaš portal SD!

Preneseno iz Slobodne Dalmacije, Foto: Duje Klarić / CROPIX

HVALA U IME DRUŠTVA MARJAN

23.03.2011. FOTO GRADSKE SRAMOTE (2) Prva vidilica i jutros kao parking – preneseno iz Slobodne Dalmacije


Koliki god bio bezobrazluk vozača na Prvoj vidilici, tolika će biti i naša upornost u akciji da se spriječi parkiranje kao šaku u oko toj najpoznatijoj splitskoj vizuri.

Jutros je ponovno okupiran prostor uz kafić Ivice Šurjaka, a on sam ostavio je svoj mercedes tamo gdje nikako ne bi smio. Naravno, slijedili su ga i brojni drugi.

Opet policiji, vatrogascima, Park Šumi Marjan, Parkovima i nasadima, Kerumu, Banovini … na znanje.

Vidimo se opet!

Preneseno iz Slobodne Dalmacije FOTO: FEĐA KLARIĆ / CROPIX

22.03.2011. FOTO GRADSKE SRAMOTE (1) Prvu vidilicu pretvorili u – parking – preneseno iz Slobodne Dalmacije




Na Prvoj vidilici, kultnom mjestu za Splićane i goste grada, vlada skandalozni nered zbog parkiranih automobila.
Iako postoje tri znaka zabrane pristupa vozilima, Vozači očito ne mare za to.
Čak vlasnik kafica Ivica Šurjak stupić koji bi trebao priječiti pristup autobilima drži preko dana ispred lokala.
Na sramotu prometne policije, vatrogasaca, komunalne inspekcije, Parkova i nasada …

POGLEDAJTE GALERIJU …

23.03.2011. Preneseno iz Slobodne Dalmacije, Tekst i foto: Fedja Klarić / CROPIX

Samo da se podsjetimo

01.11.2010. Plato Prve vidilice opet pun vozila, stupića nema

17.03.2011. Botanički vrt ili ostaci ostataka nekadašnjeg Botaničkog vrta

Najnovija događanja oko splitskog tzv. Botaničkog vrta na Marjanu bude nadu da će se, nakon više desetljeća sustavne nebrige ipak nešto pomaknuti s mrtve točke. Društvo Marjan već duže vrijeme poduzima različite aktivnosti tražeći uređenje devastiranog i zapuštenog Botaničkog vrta.




Tako je još 2004. godine Društvo, nakon pokretanja akcije prikupljanja donacija za obnovu zapuštene kućice, obnovilo taj centralni objekt u Botaničkom vrtu . Danas je u tom objektu kojeg je obnovilo, pa čak dijelom i financiralo Društvo Marjan, smještena Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan.

Nakon uspješno provedene obnove prikupili smo i ponude za pripremu projektne dokumentacije za obnovu kompletnog Botaničkog vrta, te smo 2009. godine u sklopu prijedloga javnih projekata u kulturi predložili i početak pokretanja obnove Botaničkog vrta. Nažalost, nismo naišli na razumjevanje od strane nadležnih gradskih službi.
Inicijativa Za Marjan 12.03.2011. godine organizirala je koncert klasične glazbe u derutnom stakleniku Botaničkog vrta namjeravajući tim nesvakidašnjim i plemenitim činom upozoriti splitsku javnost i nadležne institucije na sramotno stanje u tom dijelu Park šume Marjan.Sudeći po reakciji građana i nadležnih institucija želimo vjerovati da za Botanički vrt ipak dolaze bolji dani. Da sve ne ostane samo na željama i nadama očekujemo da se u skorije vrijeme, dok traju pripremne radnje u pogledu prikupljanja potrebne dokumentacije za revitalizaciju Botaničkog vrta, barem organizira čišćenje cjelokupnog prostora Botaničkog vrta od sitnog, a pogotovo od krupnog otpada.