Mjesečni arhivi: veljača 2011.

25.02.2011. Zaključci s tematske sjednice Gradskog vijeća “Zaštita Park šume Marjan”

BITKA ZA NAŠ MARJAN SE NASTAVLJA!

Sredstva kojima se iz gradske blagajne financira tekuće održavanje Park šume Marjan ubuduće će, u cilju efikasnijeg održavanja i upravljanja, biti usmjerena Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan, …
2011_02_24_Vijece_Tematska_A.jpg… koju je Grad u tom cilju i osnovao 2004. godine. Riječ je o 4,4 milijuna kuna kojima je do sada upravljalo Gradsko komunalno poduzeće „Parkovi i nasadi“ a čime su pokrivani troškovi protupožarne zaštite i biološkog održavanja šume.
Ovaj zaključak ujedno je i jedini usvojen od pet predloženih koji su dali oporbeni vijećnici Grada Splita, a na čiju je inicijativu je i sazvana današnja tematska sjednica o zaštiti Park šume Marjan.

Nakon višesatne diskusije i izlaganja o stanju Marjana gradski vijećnici su, na prijedlog Ljubice Vrdoljak (NV) zatražili od stručnih službi da im se dostave imena svih graditelja u obuhvatu Park šume Marjan u posljednjih dvadeset godina. Isto tako Gradsko vijeće je, na prijedlog Luke Podruga (HČSP) obavezalo Javnu ustanovu za upravljanje Park šumom Marjan, kao i stručne službe Grada, da u suradnji s Društvom Marjan pripreme za jednu od narednih sjednica Gradskog vijeća prijedloge mjera za očuvanje i zaštitu Park šume Marjan.

Na prijedlog vijećnice Milice Cipci na koncu je usvojen zaključak da se u cilju očuvanja Park šume Marjan zaustave sve bespravne gradnje na Marjanu.

24.02.2011. Sudbonosna sjednica Gradskog vijeća za Marjan



Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u četvrtak 24.02.2011. godine raspravljati će se isključivo o Park šumi Marjan. Aktualnom sazivu gradske vlasti pruža se mogućnost da prihvaćanjem prijedloga Društva Marjan za PPPPO, naprave povijesni iskorak u konačnoj zaštiti Park šume Marjan. Preduvjeti za to postoje, budući je pokrenuta izrada najvažnijeg dokumenta za budućnost Marjana. Dakle, pred aktualnim vijećnicima je odluka, što je svaka dosadašnja gradska vlast izbjegavala napraviti, a to je zabraniti daljnju izgradnju na Marjanu ili nastaviti devastaciju ovog najstarijeg gradskog simbola. U četvrtak 24.02.2011. godine saznati ćemo imena i prezimena ljudi koji mogu ostati zapamćeni u povijesti kao oni koji su zaustavili višegodišnju devastaciju Marjana. Svaka suprotna odluka predstavljala bi civilizacijsku sramotu za naš drevni grad.

24.02.2011. Tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Splita: “Zaštita Park šume Marjan”


Dana 24.02.2011. godine s početkom u 9.00 sati održati će se tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Splita. Tema sjednice je: “Zaštita Park šume Marjan”. Zaključci ove sjednice biti će sudbonosni za budućnost našeg Marjana. Apeliramo na sve gradske vijećnike da se prilikom donošenja odluka podsjete na danu zakletvu, da će donositi odluke u skladu sa Statutom grada Splita u kojem između ostalog stoji:
“Jednako će čuvati i brdo Marjan, tako da svako njegovo živo biće, svaki bor, pa i svaki kamen njegov sačuva da bude na ures Grada i radost onima koji Marjan gledaju ili u njemu hlad i smiraj traže”.

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva odgovorilo Društvu Marjan

Uprava šumarstva MRRŠVG dalo je svoje mišljenje o gradnji u šumi i/ili na šumskom zemljištu. Iz odgovora u prilogu sasvim je jasno da u šumi ili na šumskom zemljištu nije moguće planirati gradnju niti stambenih, a niti ugostiteljskih objekata. Sapienti sat.

Napomena: Odgovor je poslan mailom, a original još nismo dobili

14.02.2011. “Lavina se širi: kotar “Split 3″ za Društvo Marjan” – preneseno iz Slobodne Dalmacije


Kotar “Split 3” u potpunosti podržava zahtjeve Društva “Marjan” koje su predložili za izradu Prostornog plana područja posebnih obilježja za park-šumu Marjan. Svoju podršku zahtjevima ovog društva Kotar je uputio županijskom Zavodu za prostorno uređenje, koji izrađuje PPPO, a na znanje su svoje pismo potpore uputili i Gradskom upravnom odjelu za prostorno uređenje, kao i Društvu “Marjan”.

– Slažem se sa svakom od 17 točaka koje je predložilo Društvo “Marjan”, a ovim putem apelira na ostale kotareve, građane i stručnjake da se također uključe i daju svoju podršku i doprinos kako bismo dobili prostorni dokument koji će zaštiti park-šumu Marjan – kazao nam je Draško Bižaca, član Vijeća GK “Split 3”.

Bižaca je po struci urbanist, bio je direktor Zavoda za urbanizam i zaštitu okoliša, a s tog mjesta je u rujnu 1997. poslan naprasno u mirovinu, nakon čega je Zavod ukinut, a sprega urbanista, političara i investitora počela je neometano graditi od Pazdigrada i Žnjana sve do Marjana.

14.02.2011. Slobodna Dalmacija, piše: Sandi Vidulić