05.12.2017. Održana tribina „Park šuma Marjan- stanje i budućnost šume“

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika smještenom u zaštićenom području Park šume Marjan održana je tribina “Park šuma Marjan – stanje i budućnost šume”. Tribinu su organizirali Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Društvo Marjan kao završno događanje projekta “Odgovorno za prirodu”.

Projekt je imao za cilj doprinijeti povećanju razine transparentnosti i efikasnosti u upravljanju prorodnim resursima u Hrvatskoj. Jedno od projektnih područja je i Park šuma Marjan te je provedeno nekoliko aktivnosti kako bi se doprinijelo zaštiti i unaprijeđenju upravljanja ovim iznimno bitnim područjem za grad Split, njegove građane i posjetitelje. Na tribini je premijerno prikazan promotivni video o Park šumi Marjan “Marjan za dušu i tilo” te su predstavljene aktivnosti projekta te rezultati studija (Procjena stanja šuma u Park šumi Marjan u SplituProcjene usluga ekosustava Park šume Marjan u Splitu) izrađenih u sklopu projekta “Odgovorno za prirodu” koje se odnose na Park šumu Marjan.

Na tribini su izlagali prof. Ivica Tikvić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Robert Koharević, te Gabrijela Medunić Orlić ispred Udruge Sunce i Srđan Marinić iz Društva Marjan.

U raspravi su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta, Hrvatskih šuma, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Parkova i nasada d.o.o., Grada Splita, gradski vijećnik MOST-a Ante Čikotić, kao i zainteresirani građani.

Iz raprave koja je potrajala sve do kasnih popodnevnih sati, moglo se zaključiti da se zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa još uvijek ne zna koje ovlaštene pravne ili fizičke osobe šumarske struke će provoditi sanaciju stanja i izradu budućih programa gospodarenja. Naime, ukoliko se utvrdi da je marjanska šuma državna šuma u tom slučaju sve buduće šumarske aktivnosti dužne su provoditi Hrvatske šume d.o.o. o svom trošku. Ukoliko se pak utvrdi da je u pitanju šuma šumoposjednika, u tom slučaju šumoposjednik je dužan upisati šumu u Upisnik šumoposjednika i provesti natječaj za izvođača stručnih šumarskih radova koji će ujedno i provoditi radove sanacije.

Zaključak je svih prisutnih da je žurno potrebno da sve zainteresirane strane (Grad Split, Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske šume d.o.o. i Državno odvjetništvo) sjednu za stol i što prije donesu zaključke tko će i na koji način izvoditi radove sanacije marjanske šume, kao i donositi šumskogospodarske planove i provodit buduće radove gospodarenja marjanskom šumom.

Medijske izvještaje sa tribine “Park šuma Marjan – stanje i budućnost šume” možete pročitati u nastavku.

Tribina o Marjanu: jedan bor svaki sat proizvede 1,1 kg kisika. Neki ga nazivaju korovom, a to je naša autohtona vrsta

Tribina o budućnosti Marjana

Tribina o sušenju Park šume Marjan4

12

139101820 7

 

 

1 misao o “05.12.2017. Održana tribina „Park šuma Marjan- stanje i budućnost šume“

  1. Povratni ping: Povijest Društva Marjan | Društvo Marjan

Komentari su zatvoreni.