Medijska hajka protiv borova na Marjanu

Početak katastrofalnog sušenja borova na Marjanu poslužio je za stvaranje dojma među Splićanima kako je propadanje marjanskih borova poželjno, a u tome je prednjačio novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac. Tako je 27.10.2017. Damir Šarac napisao tekst naslova “Suše se bori na Marjanu? Dabogda se svi osušili!”

U istom izdanju Slobodne Dalmacije objavljena je prigodna fotografija i tekst sugestivnog naslova: “Kako protiv borova na Marjanu” koji čitatelje navodi na zaključak kako je bor vrsta protiv koje se treba boriti i koju treba iskorijeniti, premda naslov nema uporišta u samom tekstu.

U web izdanju postavljeno je i anketno pitanje čitateljima slažu li se s novinarom Slobodne Dalmacije, a 02.11.2016. na naslovnici Slobodne Dalmacije objavljena je najava teksta i tekst naslova  “I 78% Splićana kaže: Dabogda se svi borovi na Marjanu osušili”

O kakvoj manipulacija se radi govori podatak da je u anketi sudjelovalo 2319 ispitanika, a na naslovnici i u tekstu je istaknuto kako 78% Splićana, a ne ispitanika, želi da se “svi borovi na Marjanu osuše”.

Nezadovoljni takvim manipulatorskim postupanjem redakcije i novinara Slobodne Dalmacije Društvo Marjan održalo je 07.11.2016. konferenciju za medije ispred redakcije Slobodne Dalmacije. Više o razlozima održavanja konferenciju za medije baš ispred redakcije Slobodne Dalmacije možete pročitati ovdje.

Uslijedio je 08.11.2016. još jedan huškački pamflet autora Damira Šarca s nizom iznesenih neistina o radu Društva Marjan u kojem se alepski bor naziva “invazivna, predatorska biljna vrsta, neautohtoni megakorov”.

Da je područje Marjana poljoprivredno zemljište, a ne zaštićeno područje prirode “park-šuma” u urbanoj sredini, udaljenoj 15-ak minuta hoda od centra grada, još bi se mogao razumjeti i opravdati takav način razmišljanja.

Međutim,  Marjan nije poljoprivredno zemljište, vinograd, voćnjak ili maslinik u kojem bi se bor mogao smatrati korovom i nepoželjnom vrstom, već prvenstveno zaštićena šuma. A najveća prednost alepskog bora u odnosu na druge vrste je u stvaranju čistog i svježeg zraka, što je od neprocjenjive vrijednosti za urbanu sredinu kakvo je područje grada Splita.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 misli o “Medijska hajka protiv borova na Marjanu

  1. Povratni ping: Sve o marjanskoj šumi | Društvo Marjan

  2. Povratni ping: O marjanskoj šumi | Društvo Marjan

  3. Povratni ping: Godina 2018. – treća godina propadanja šume na Marjanu, sanacija izostala | Društvo Marjan

Komentari su zatvoreni.