Mjecečni arhivi: lipanj 2010.

26.06.2010. Bager u park šumi

Danas je poslan slijedeći e -mail Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan:

“U prilogu vam dostavljamo fotografiju bagera koji obavlja radove u zoni Park šume Marjan, na terenu uz Meštrovićevo šetalište. U strahu da se možda priprema još jedna gradnja u park šumi, najljepše vas molim da nas informirate o kakvim radovima je riječ”.

13.09.2010. Javna ustanova odgovorila na e-mail


Poštovani,

Ovim putem Vas izvještavamo o radovima na terenu uz Meštrovićevo šetalište, te o radnjama koje smo poduzeli u svezi zemljišta na kojem su vršeni radovi.

Čuvar prirode vršio je izvid na terenu u nekoliko navrata u Početnoj fazi radova, nakon čega je Dana 02.07.2010. Održan sastanak u prostorijama Javne ustanove sa vlasnikom zemljišta. Tom prilikom, napravljen je zapisnik u kojem vlasnik zemljišta potpisuje izjavu o sadnji maslina na istom zemljištu.
Kontaktirani su I Parkovi I nasadi do kojih je dopisom zatražena suradnja u motrenju dotične parcele, te pravovremenom izvještavanju o eventualnim promjenama na njoj.
Nedugo nakon toga, Javna ustanova izvršila je prijavu inspekciji Zaštite prirode, te Inspektor izlazi na teren zajedno s ravnateljem Ustanove Dana 10.07.2010.
Budući DA pri prvom inspekcijskom nadzoru vlasnik zemljišta nije mogao prisustvovati, inspektor 17.08. Ponovo izlazi na teren zajedno sa čuvarom prirode I vlasnikom zemljišta.
Daljnji postupak je u nadležnosti inspektora Zaštite prirode, a Ustanova će Inspektorijat izvijestiti o eventualnim promjenama na spomenutom zemljištu.

S Poštovanjem,
Mate Kosović
Privremeni ravnatelj
JU PŠ Marjan

26.06.2010. Neprimjerene info – ploče na InstitutuDanas je poslan slijedeći e-mail Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan:

“Ovim putem vas želim obavijestit o neprimjerenim informacijskim pločama koje se nalaze uz cestu iznad Instituta. Također vas želim obavijestiti da je jedna od tih fotografija objavljena na facebook-u u grupi “Rugla grada Splita”.
Stoga vas najljepše molimo da kao ustanova koja između ostalog skrbi i o oznakama unutar Park šume Marjan, poduzmete aktivnosti kako bi se prije spomenute informacijske ploče uklonile ili primjereno uredile”.

13.09.2010. Javna ustanova odgovorila na e-mail upite Društva Marjan


Poštovani,

Ovim putem Vas obaviještavamo DA smo dogovorili uklanjanje dolje spomenutih tabli.
Budući DA smo Početkom ove godine obnovili dio drvenih tabli I putokaza unutar park-šume,
Tijekom ove proračunske godine nismo više u mogućnosti izrađivati Još tabli, Kao ni popravljati postojeće.
Kako svake godine planiramo popravak I izradu tabli na Marjanu, Vaš inicijativu ćemo uvrstiti u plan za iduću godinu.

S Poštovanjem,
Mate Kosović
Privremeni ravnatelj
JU PŠ Marjan

24.06.2010. Dopis upućen Gradskoj rubrici Slobodne Dalmacije


Poštovani,
ovim putem želimo reagirati na najnovije aktualne probleme u Park šumi Marjan, a koji se odnose na nezatvaranje rampe na Institutu. U tu svrhu Društvo je izdalo priopćenje koje Vam dostavljamo u prilogu.
Osim toga želimo reagirati i na članak objavljen danas 24.06.2010. u Slobodnoj Dalmaciji povodom nedozvoljenog parkiranja na platou Prve vidilice. Moramo naglasiti da su stupići kojim bi se spriječilo parkiranje na tom platou i postavljeni nakon brojnih intervencija, između ostalih, upravo Društva Marjan. Smatramo da je postojeća situacija (igrokaz s postavljanjem i skidanjem stupića) neodrživa i očekujemo u prvom redu od Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan i nadležnih institucija (gradske službe i policija) da reagiraju po tom pitanju. Isto tako očekujemo i tražimo od prije spomenutih da se postupi i po pitanju rampe na Institutu.
Nadamo se da ćete ovaj članak objaviti, kako nas se ne bi neopravdano prozivalo, jer mi smo ipak samo udruga građana koja nema zakonske ovlasti intervenirati na drugi način osim apelirati i ukazivati na pojedine neprimjerene situacije u park šumi. Posebno napominjemo da zadnji aktualni prometni problemi nisu jedini već da je jednako loša situacija i po pitanju održavanja park šume, a da ne govorimo o «divljoj» gradnji kojom se Marjan napada već godinama.
Želimo naglasiti da će se Društvo Marjan i dalje beskompromisno boriti svim zakonskim sredstvima na zaštiti i očuvanja Marjana i očekujemo u tome pomoć svih građana koji vole naš grad i Marjan.
Srđan Marinić
tajnik Društva Marjan

Program rada Društva “Marjan”


Kao prioriteti u radu novog vodstva Društva Marjan istaknuta je potreba rješavanja brojnih nagomilanih problema u Park šumi Marjan od kojih se posebno ističu:

– donošenje PPPPO-a kao najvažnijeg dokumenta za budućnost park šume;
– zaustavljanje “divlje” izgradnje u park šumi uz jasno definiranu i vidljivu granicu park šume;
– obnova, odnosno podizanje nove ograde park šume;
– početak otkupa ili zamjene privatnih parcela u park šumi;
– uređenje ZOO vrta u skladu sa suvremenim standardima uz poštivanje autohtonih načela;
– uređenje i privođenje svrsi Botaničkog vrta;
– uređenje i obnova zapuštenih putova, skala, vidilica, a posebno stepeništa i kamene ograde na Botićevom šetalištu;
– obnova dječjeg sela kod ZOO vrta;
– ograničenje prometa u park šumi uz uvođenje javnog ekološkog prijevoza;
– osuvremeniti protupožarnu zaštitu postavljanjem kamera;
– znatno poboljšati održavanje i čišćenje park šume.

Također je posebno naglašeno da je neophodno potrebno:

– omasoviti članstvo Društva;
– poboljšati javnost rada Društva;
– osuvremeniti rad Društva.