16.01.2016. Predstavljen projekt “Odgovorno za prirodu” na petu obljetnicu prosvjeda na Prvoj vodi

DSC_0069

Povodom pete obljetnice prosvjeda za zaštitu Marjana danas je na Prvoj vodi predstavljen projekt „Odgovorno za prirodu“, a čiji cilj obuhvaća i kvalitetnije upravljanje našim zelenim plućima grada. Projekt  je odobren u okviru EU natječaja „Jačanje lokalnih partnerstva za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“.

„Ovaj natječaj pokazuje kako je EU prepoznala probleme u upravljanju zaštićenim područjima Hrvatske. Među brojnim problemima ističe se bespravna gradnja te loše upravljanje, gospodarenje i održavanje zaštićenih dijelova prirode, a oni su prisutni i na području Park šume Marjan, najvrjednijeg prirodnog dobra grada Splita“, rekla je Duška Boban  iz  Društva Marjan.

Projekt „Odgovorno za prirodu“ ima za cilj povećati razinu transparentnosti i učinkovitosti u upravljanju prirodnim dobrima u Hrvatskoj. Aktivnosti su usmjerene na zaštićena područja Hrvatske s naglaskom na Park šumu Marjan.  Tako će se provesti analiza usluga ekosustava PŠ Marjan, izraditi procjena stanja šume te provesti istraživanje javnog mijenja.

„Građani će saznati koja je zapravo vrijednost Marjana u smislu njegova doprinosa podizanju kvalitete života građana, čistoći zraka, rekreativno-turističkoj i kulturnoj vrijednosti te koliko grad i građani Splita gube smanjenjem zelenih površina Marjana“ kazala je Gabrijela Medunić-Orlić, voditeljica projekta iz Udruge Sunce.

Također, procijenit će se dosadašnja učinkovitost upravljanja Marjanom te dati preporuke za unaprjeđenje.

„Odlična koincidencija je da je upravo Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan krenula u izradu Strategije održivog razvoja Marjana, a koja će sadržavati i zakonski obvezan dokument Plan upravljanja PŠ Marjan. Time će projektne aktivnosti doprinijeti izradnji desetogodišnjeg dokumenta te biti poticaj na primjenu principa i dobre prakse sudjelovanja javnosti u izradi ovakvih planova“, zaključio je Srđan Marinić, predsjednik Drušva Marjan.

Nositelj projekta „Odgovorno za prirodu“ je Udruga Sunce, a partneri na projektu su Društvo Marjan, Ekonomski fakultet iz Splita te Udruga BIOM iz Zagreba. U projekt će se uključiti i studenti Ekonomskog i Pravnog fakulteta koji će putem osmišljenih programa društveno korisnog učenja i volontiranja sudjelovati u projektnim aktivnostima.

Pet godina nakon još jači: udruge, građani, fakulteti, studenti zajedno za Marjan