30.09.2010. “Unutar Park-šume niklo dvadeset kuća” Slobodna Dalmacija

Javna tribina „Kako zaštiti Marjan od gradnje“ koja se u utorak navečer u organizaciji Društva marjan održala u prostorijama GK Varoš, poslala je jasnu poruku Županijskoj skupštini od koje traže što hitniju izradu prostornog plana područja posebnih obilježja za područje Park-šume Marjan (PPPPO), koji bi napokon dao odgovore na ključna pitanja namjene i korištenja prostora, te razgraničenja, a na temelju toga plana trebali bi se izraditi programi sanacije devastiranih prostora, posebno obale i neplanske izgradnje.
Izrada o trošku Grada
Prema riječima nezavisnog vijećnika Nikole Grabića i člana Društva Marjan, u studenom prošle godine Gradsko vijeće je donijelo odluku u kojoj Grad Split traži od Županije da u svoj program rada za ovu godinu uvrsti izradu PPPPO-a, i to na trošak Grada, koji bi iznosio 500 tisuća kuna.
– Očekujemo da se na dnevnom redu Županijske skupštine što prije nađe ovaj prijedlogm kako bismo mogli krenuti s natječajem za izrađivača plana i njegovom izradom te na kraju javnom raspravom – kazuje Grabić i dodaje kako donošenjem teodluke nastupa moratorij od dvije godine, za vrijeme kojih se neće smjeti izdavati nikakve nove dozvole za gradnju.

Inače, na tribini se netom nakon njezina početka pojavio gradonačelnik Željko Kerum u pratnji savjetnika za komunalu Tomislava Gruice.
– Ova vlast neće tražiti nove izmjene GUP-a za novu izgradnju na Marjanu. Ništa novo nećemo prihvatiti, iako ima dosta zahtjeva ljudi. Ono što su bivše vlasti napravile, to ćemo poštovati. Ova će se vlast ponašati kako je zakonom propisano, a ja sam siguran da ne postoji netko tko bi išao graditi bez građevinske dozvole unutar Park-šume. Taj bi bio lud – rekao je Kerum.
Srđan Marinić, tajnik Društva, pokazao je najnovije fotografije gradnje unutar Park šume, gdje postoji niz objekata, poglavito na južnim padinama Marjana, koji su iza crte razgraničenja, utvrđene GUP-om iz 2006. godine, odnosno unutar Park-šume.
– Na južnom unutar Park-šume, među 20-ak kuća nalazi se, primjerice, i kuća poznatog košarkaša Tonija Kukoča, a za zadnju kuću sagrađenu na tom dijelu projektant je bio Jurica Jelavić, predsjednik Društva arhitekata, što je nedopustivo. Na sjevernoj strani, također unutar Park-šume, sagrađene su tri zgrade za invalide rata, od strane Ministarstva branitelja – veli Marinić.

Kosović za novu crtu
Mate Kosović, privremeni ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, proglasio je važeći GUP – nelegalnim.
– Ono što je iscrtano kao granica Park-šume je nelegalno jer nije potvrđeno od Županijske skupštine. Neka se izbriše sve što je Grad crtao i neka se krene od početka – mišljenja je Kosović.
Tribini su, inače osim Keruma, Gruice i Grabića, nazočili i vijećnik HNS-a Joško Dvornik, SDP-ovac Ivo Baldasar te vijećnica HGS-a Lidija Bekavac

Piše: Nikolina Lulić, Slobodna Dalmacija, 30.09.2010.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)