22.12.2011. Društvo arhitekata Splita (DAS) i događanja u vezi gradnje na Prvoj vodi

Dana 22.12.2011. godine Društvo Marjan uputilo je mail sljedećeg sadržaja Društvu arhitekata Splita:

Poštovani,

vjerujemo da pratite sva najnovija događanja oko pokretanja postupka izdavanja posebnih uvjeta za izgradnju ugostiteljskog objekta na Prvoj vodi unutar zaštićenog prostora Park šume Marjan. Kako vam je poznato još u siječnju o.g. zatražili smo od vaše udruge mišljenje o problemu Park šume Marjan. U tu svrhu organizirali ste i radionicu “Marjan 2011 – upala pluća grada” u kojoj je sudjelovala i naša udruga. Međutim, najnovija aktualna događanja pokazala su da pojedini vaši članovi i dalje provode aktivnosti u svrhu gradnje ugostiteljskog objekta u Park šumi Marjan, na što je vaša udruga, istina neslužbeno, reagirala s neodobravanjem. Gotovo cijelokupna hrvatska javnost upoznata je s ovim skandalom u kojim sudjeluju i vaši članovi.
Stoga nas iznenađuje i zabrinjava činjenica da se u svim ovim prijeporima oko spomenute gradnje u Park šumi Marjan vaša strukovna udruga uopće nije oglasila. To je u suprotnosti s našim dogovorima i očekivanjima.
Sigurni smo da u vašim redovima postoje stručnjaci koji znaju čitati prostorne planove i od kojih cjelokupna javnost očekuje nepristrano stručno mišljenje. Stoga molimo da se što prije oglasite u pogledu pokrenutog postupka izdavanja rješenja o građenju ugostiteljskog objekta u Park šumi Marjan, tj. da date svoje stručno mišljenje o opravdanosti provođenja ovakvih postupaka i sudjelovanja vaših članova u tome.


Osim toga želimo vas izvijestiti da je vaš član Zoran Jeramaz d.i.a., predsjednik Savjeta za urbanizam grada Splita, predsjednik Komisije za imena ulica, trgova i za spomenike  i gradski vijećnik na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća izjavio sljedeće:
“……Danas grad vas treba tužit. Vi morate odgovarat za one laži koje iznosite. Po novinama. To je strašno. Bilo bi osnovno da pročitate GUP, da pročitate odredbe GUP-a, da pročitate šta znači Marjan. Ovo je sramota to boli. Koliko malo vi volite i koliko malo radite za ovaj grad. Osnovni naš dokument, zakonski je GUP. Prostorni plan grada, GUP i Prostorni plan Županije. Zakonodavstvo daje isključivo da se formira prostorni plan županije, prostorni plan grada i GUP. To su tri osnovna plana. Nikakvi PPO, PO, PPO nula četiri ne postoji, to su izmišljotine i ne znam zašto padamo na takve sitne stvari. Vi uništavate naš osnovni zakonski dokument, a to je GUP i to uredno uništavate…….
……Svi su prosvjedi u organizaciji polupismenih novinara…..”.
Uljudno vas molimo za mišljenje po pitanju gradnje na Prvoj vodi, kao i za mišljenje o javnim istupima gosp. Zorana Jeramaza kojima se, po našoj prosudbi, ozbiljno narušava autoritet vaše struke u našem gradu.
S poštovanjem

Upravni odbor Društva za zaštitu i unaprjeđenje Marjana “Marjan”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)