05.06.2011. Novi nasrtaji na Park šumu Marjan u Ulici V. Lisinskog

Napadima na zelene marjanske površine kao da nema kraja. Nova gradnja, koja je za sada u fazi prikupljanja dokumentacije, smjestila bi se unutar zaštićenog područja Park šume Marjan neposredno iza 3 kuće HRVI, koje su također u Park šumi Marjan izgrađene prije nekoliko godina. Očita je namjera da se taj dio Park šume Marjan, koji odvaja Ulica V. Lisinskog od ostalog dijela Marjana, pokuša iskoristiti za novu stambenu izgradnju, koja je zabranjena aktualnim GUP-om.

O tome najbolje svjedoči zgrada koja je pred završetkom gradnje, 30-ak metara zapadnije. Ono što najviše zabrinjava u ovom slučaju je što je još 2005. godine tadašnje poglavarstvo Grada Splita donijelo zaključak po kojem se investitorima odobrava korištenje puta koji u naravi ne postoji niti je ikada postojao.

Apsurdno je da se taj nepostojeći put nalazi na parceli koju je u vlasništvu Grada Splita i koja je u totalno zapuštenom stanju, prepuna smeća koje nitko niti ne pokušava očistiti. Umjesto uređene zelene površine sada se tu nalazi zapuštena šikara i okupljalište ovisnika. Zbog čega Parkovi i nasadi ne održavaju taj “zeleni marjanski džep”, a morali bi, jer osim što održavaju gradske zelene površine to je i Park šuma Marjan za čije održavanje se izdvajaju dodatna proračunska sredstva.

Da apsurd bude još veći, prekoputa se nalazi već postojeći protupožarni put, čija legalizacija bi definitivno razrješila problem nedozvoljenog parkiranja na platou Prve vidilice, a koji se ne može urediti dok se ne donese PPPPPO koji je u izradi. Dakle, na temelju nepostojećeg puta izdaje se lokacijska dozvola za gradnju u Park šumi Marjan, dok se u isto vrijeme protupožarni put, koji je znatno važniji za Marjan, ne može legalizirati zbog nepostojanja dokumenta kojem bi se legalizirao.
Nadamo se da će nadležne institucije, u prvom redu Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan, ovog puta odraditi svoj posao na zaštiti Marjana kako bi se na vrijeme zaustavila planirana devastacija.
Više o ovoj temi možete pročitati na linkovima:
03.06.2011. Slobodna Dalmacija, “Bageri po Marjanu” piše: Sandi Vidulić
04.06.2011. Dalmacija News, “I Kerumova savjetnica za urbanizam uključena u devastaciju Marjana” piše: Joško Dadić
05.06.2011. Slobodna Dalmacija, “Kad je potreba za gradnju privatnika onda vrijede druga pravila” piše: Sandi Vidulić
05.06.2011. Index hr, “I Kerumova savjetnica sagradila unutar Park šume Marjan” piše:D.M.
05.06.2011. Dalmacija News, “Inicijativa Za Marjan: Došlo je vrijeme da Splićani obrane Park šumu od graditelja” piše: Ines Brajević
05.06.2011. tportal, “Splićani, branite Marjan” piše: Damir Petranović
05.06.2011. Večernji.hr, “Došlo je vrijeme da obranimo Marjan od gradnje!” piše: Maja Pejković-Kaćanski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)