16.01.2011. Priopćenje Društva Marjan povodom današnjeg prosvjeda zbog najave gradnje restorana na Prvoj vodi.

Nakon pozdrava svih okupljenim građanima i posebne zahvale organizatorima koji su na ovaj način podržali dugogodišnja traženja Društva Marjan o zaustavljanju gradnje na Marjanu, tajnik Društva Marjan Srđan Marinić iznio je stav Društva o ovom problemu.

Društvo Marjan će ustrajati u svojim traženjima da se sukladno Zakonu o zaštiti prirode po kojem su u park-šumi dozvoljeni samo oni zahvati i radnje čija je svrha njezino održavanje ili uređenje, zaustavi bilo kakva gradnja.
Isto tako tražimo moratorij na izdavanje bilo kakvih dokumenata koji omogućavaju gradnju unutar Park šume Marjan do donošenja PPPPO-a. To je dokument koji će odrediti budućnost Marjana i koji se godinama izbjegavao donijeti sve do prije mjesec dana.
Najveći krivci za to i ovakvo neodrživo stanje na Marjanu su splitski urbanisti i arhitekti koji manipulacijama i akrobacijama s prostornim planovima omogućavaju gradnju unutar zaštićenog prostora Park šume Marjan.
Istina je da je bivša gradska vlast donijela ovakav GUP, ali odgovorna vlast, ako zna da nešto nije u redu, to mora ispraviti.
Upozoravamo da nije u skladu sa zakonom graditi u park šumi, pa makar to bila privatna parcela 1/1.
Podsjetili bi sve građane Splita, a posebno Gradonačelnika i sve gradske vijećnike koji su položili zakletvu da će raditi u skladu sa Statutom grada Splita u kojem između ostalog stoji:


„Jednako će čuvati i brdo Marjan, tako da svako njegovo živo biće, svaki bor, pa i svaki 
kamen njegov sačuva da bude na ures Gradu i radost onima koji Marjan gledaju ili u njemu hlad i smiraj traže”.

Priopćenje Društva Marjan povodom današnjeg prosvjeda zbog najave gradnje restorana na Prvoj vodi možete pročitati ovdje.

FOTO galerija – “Tisuće Splićana u Akciji za Marjan”- izvor: Jutarnji list