Mjecečni arhivi: lipanj 2011.

29.06.2011. Plan za Marjan zamrznuo izgradnju na Prvoj vodi – preneseno iz Slobodne DalmacijeFani Horvat na Prvoj vodi neće moći graditi ugostiteljski objekt barem godinu i pol dana, ako ga uopće ikad i bude mogla graditi.
Naime, premda je gradonačelnik Željko Kerum tvrdio da je GUP omogućio gradnju ugostiteljskog objekta od oko 300 kvadrata na Prvoj vodi, u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša tvrde da se novi ugostiteljski objekti ne mogu graditi u park-šumi Marjan prije donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPPO).

Pitanje je hoće li PPPPO predvidjeti da se na tome mjestu gradi onako kako je to definirao natječaj za Prvu vodu, protiv čega su ustale tisuće Splićana. Naime, ako PPPPO odredi drukčije, onda bi se njemu morao prilagoditi GUP.


Neugodan obrat
Ovaj neugodan obrat za gradonačelnika i njegovu nevjenčanu suprugu nije lako isplivao na površinu. Nezadovoljno šutnjom Ministarstva na njihovu prijavu, Društvo “Marjan” je obavijestilo Saborski odbor za prostorno uređenje, koji je zatražio očitovanje od Ministarstva.
Konačno je inspekcija Ministarstva utvrdila da GUP i Županijski plan tvrde isto – nema gradnje na Marjanu do PPPPO-a.
To su nam potvrdili u Ministarstvu. “Iz cjelokupnog nadzora i analize primjene svih odredbi GUP-a nedvojbeno je utvrđeno da ne proizlazi da se mogu graditi nove građevine ugostiteljske namjene prije donošenja PPPPO-a”, stoji u odgovoru Odjela za odnose s javnošću.
Bivši poglavar za urbanizam Branko Poljanić tvrdi kako je Ministarstvo zapravo potvrdilo njegov stav da je GUP, koji je donesen u njegovu mandatu, usklađen sa Županijskim planom.
Poljanić se prisjeća kako su ga iz Fanine “Latebre” kontaktirali pred dvije godine, nakon kupnje terena.
 – Tad smo im poručili da se za gradnju mora pričekati PPPPO, a da natječaj rade na svoj rizik – prisjeća se bivši poglavar za urbanizam, koji, pak, smatra da PPPPO treba uvažiti mogućnost gradnje koju na Prvoj vodi sugerira GUP.
No, i Poljanić priznaje da bi se, odluči li PPPPO drukčije, investicija mogla pokazati neisplativa, ali ne vjeruje da će se to dogoditi. Međutim, u Županiju, koja je započela izradu PPPPO-a, u veljači je stiglo mišljenje Ministarstva kulture koje bi moglo zakomplicirati Fanin biznis.
Ovo Ministarstvo, pod čiju nadležnost spadaju šume i bez čije suglasnosti se ne može donijeti PPPPO, traži da ugostiteljski objekti na marjanskim uređenim plažama trebaju biti manjih dimenzija i smješteni na manje vrijednim površinama “koje nisu obrasle šumom”.

U radnom timu za Plan i protivnici izgradnje
A nedavno su u Radni tim za izradu PPPPO-a, na temelju Sporazuma sa županom Antom Sanaderom, ušli predstavnici Inicijative “Za Marjan” i Društva “Marjan” koji se protive gradnji među marjanskim borovima.
Grad još nije ni platio izradu PPPPO-a Županiji, što je dužan učiniti. Odgađanje izrade dokumenta koji bi u najboljem slučaju trebao biti gotov za godinu i pol, najmanje odgovara Fani Horvat.
Naime, postoji mogućnost da na idućim izborima za Županijsku skupštinu, koja usvaja PPPPO, Kerumova stranka ne bude u vladajućoj koaliciji. 

Sumnja u stručnost službi  

U Društvu “Marjan” sumnjaju u kompetentnosti stručnih službi Grada Splita, koje su odobrile natječaj za gradnju na Prvoj vodi, pozivajući se na GUP koji ne omogućava gradnju novih ugostiteljskih građevina prije donošenja PPPPO-a.

 – Ako se još prisjetimo reakcije građana Splita na najavu takve, kako vidimo, nedozvoljene gradnje, cijela stvar postaje još ozbiljnija u pogledu funkcioniranja aktualne gradske vlasti u odnosu prema park-šumi Marjan, smatra tajnik Društva Srđan Marinić.

Banovina bez odgovora

Što misli Željko Kerum, nismo doznali jer je bio nedostupan. A pročelnica za urbanizam Ružica Batinić-Santro do zaljučenja teksta nije poslala odgovore, pa je ostalo nejasno zašto je gradonačelnik odobrio raspisivanje natječaja za Prvu vodu u čijem programu nije istaknuta potreba izrade PPPPO-a kao uvjet za moguću gradnju.

29.06.2011. Slobodna Dalmacija, piše: Sandi VIDULIĆ

29.06.2011. Odgovor Uprave za inspekcijske poslove MZOPUG-a – NEMA GRADNJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA NA MARJANSKIM PLAŽAMA

Upravni odbor Društva Marjan uputio je 14.03.2011. godine prijavu Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva (MZOPUG) zbog nezakonitosti i neusklađenosti Pprostornog plana Županije Splitsko-dalmatinske (PPŽ) i Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Splita.

Povod tome bilo je odbijanje Gradskog vijeća Grada Splita na tematskoj sjednici “Zaštita Park šume Marjan” održane 24.02.2011. godine, da zatraži mišljenje nadležnog ministarstva u pogledu mogućnosti gradnje ugostiteljskih objekata na umjetnim – nasutim plažama u Park šumi Marjan. Na toj sjednici Gradskog vijeća su predstavnica Upravnog odijela za urbanizam Ružica Batinić Santro, kao i gradski vijećnik Zoran Jeramaz inače predsjednik gradonačelnikovog Savjeta za urbanizam, opravdavali pravo gradnje na marjanskim plažama, a posebno na potezu od Prve vode do Bena, pozivajući se na Urbano pravilo 2.9 (članak 72 GUP-a).
Premda je MZOPUG odbacio našu prijavu za neusklađenost u sva tri navedena slučaja, odgovorom smo izuzetno zadovoljni, jer sasvim otklanja mogućnost izgradnje novih ugostiteljskih građevina na umjetnim – nasutim plažama prije donošenja PPPPO-a. Jednostavnije rečeno neusklađenosti nema, jer niti PPŽ,  niti GUP Grada Splita  ne dozvoljavaju novu gradnju ugostiteljskih građevina.
Naša prijava bila je zasnovana na tvrdnjama gotovo svih nadležnih gradskih službi koji su tvrdili da je gradnja moguća i time opravdavajući provođenje natječaja za gradnju ugostiteljskog objekta na Prvoj vodi.
Postavlja se pitanje kompetentnosti i odgovornosti stručnih službi Grada Splita koje odobravaju i provode natječaj za uređenje i izgradnju ugostiteljskog objekta na Prvoj vodi, pri tom pozivajući se na važeći GUP koji, kako je to potvrđeno odgovorom MZOPUG-a, ne omogućava gradnju novih ugostiteljskih građevina prije donošenja PPPPO-a.

Ako se pri tom prisjetimo reakcije građana Splita na najavu takve, kako vidimo nedozvoljene gradnje, cijela stvar postaje još ozbiljnija u pogledu ozbiljnost funkcioniranja aktualne gradske vlasti u odnosu
prema Park  šumi Marjan.

Vezani članci:

17.06.2011. Potpisan sporazum između Županije Splitsko-dalmatinske i Inicijative Za Marjan


Foto: Mario Todorić/Cropix

Prilikom javne tribine “KAKO ZAŠTITI MARJAN OD GRADNJE” održane u 9-om mjesecu prošle godine posebno smo istakli da ćemo se svim snagama truditi da se krene u izradu PPPPO-a. Već tada smo apelirali na pomoć građana, ako se uspije izboriti pokretanje izrade PPPPO-a. Nakon gotovo 30 godina nedonošenja tog najvažnijeg prostornog plana koji će odrediti budućnost i dodatno zaštititi Park šumu Marjan konačno je 21.12.2010. godine na inicijativu i inzistiranje Društva Marjan, Županijska Skupština donijela odluku o početku izrade PPPPO-a. Nakon tih, rekli bismo povijesnih odluka za Park šumu Marjan uslijedio je čitav niz događanja  koja su pokazala koliko i što građanima Splita znači Marjan. Zahvaljujemo se svim građanima,a posebno onima okupljenima u Inicijativi Za Marjan na dosadašnjem, a uvjereni smo i na budućem angažmanu u zaštiti Marjana.

Ipak, potpisivanje današnjeg Sporazuma između Županije Splitsko-dalmatinske i Inicijative Za Marjan je još jedan korak naprijed na putu prema konačnoj zaštiti Marjana u kojem će svakako odlučujući i presudni faktor biti angažman građana Splita.
Više o ovom činu možete pročitati na internet stranicama Županije Splitsko-dalmatinske.

16.06.2011. Društvo arhitekata Splita (DAS) aktivno će se uključiti u rješavanje pitanja Park šume Marjan

Društvo Marjan 03.01.2011. godine uputilo je dopis DAS-u u kojem ih moli za mišljenje i stav o neodrživoj situaciji u Park šumi Marjan. Nedugo nakon toga uslijedila je ostavka dijela članova Predsjedništva, tako da je u travnju izabrano novo vodstvo ove splitske strukovne udruge. Društvo Marjan upoznalo je novi saziv Predsjedništva DAS-a sa sadržajem dopisa od 03.01.2011. uz molbu za sastanak u svezi s aktualnom situacijom u pogledu Park šume Marjan. Nakon sastanka uslijedio je odgovor kojeg donosimo u cijelosti.

Nadamo se da je ovo početak novog, drugačijeg i odgovornijeg ponašanja Društva arhitekata Splita u odnosu prema Marjanu, koje bi trebalo rezultirati poboljšanjem situacije i dugoročnoj zaštiti Park šume Marjan.

05.06.2011. Novi nasrtaji na Park šumu Marjan u Ulici V. Lisinskog

Napadima na zelene marjanske površine kao da nema kraja. Nova gradnja, koja je za sada u fazi prikupljanja dokumentacije, smjestila bi se unutar zaštićenog područja Park šume Marjan neposredno iza 3 kuće HRVI, koje su također u Park šumi Marjan izgrađene prije nekoliko godina. Očita je namjera da se taj dio Park šume Marjan, koji odvaja Ulica V. Lisinskog od ostalog dijela Marjana, pokuša iskoristiti za novu stambenu izgradnju, koja je zabranjena aktualnim GUP-om.

O tome najbolje svjedoči zgrada koja je pred završetkom gradnje, 30-ak metara zapadnije. Ono što najviše zabrinjava u ovom slučaju je što je još 2005. godine tadašnje poglavarstvo Grada Splita donijelo zaključak po kojem se investitorima odobrava korištenje puta koji u naravi ne postoji niti je ikada postojao.

Apsurdno je da se taj nepostojeći put nalazi na parceli koju je u vlasništvu Grada Splita i koja je u totalno zapuštenom stanju, prepuna smeća koje nitko niti ne pokušava očistiti. Umjesto uređene zelene površine sada se tu nalazi zapuštena šikara i okupljalište ovisnika. Zbog čega Parkovi i nasadi ne održavaju taj “zeleni marjanski džep”, a morali bi, jer osim što održavaju gradske zelene površine to je i Park šuma Marjan za čije održavanje se izdvajaju dodatna proračunska sredstva.

Da apsurd bude još veći, prekoputa se nalazi već postojeći protupožarni put, čija legalizacija bi definitivno razrješila problem nedozvoljenog parkiranja na platou Prve vidilice, a koji se ne može urediti dok se ne donese PPPPPO koji je u izradi. Dakle, na temelju nepostojećeg puta izdaje se lokacijska dozvola za gradnju u Park šumi Marjan, dok se u isto vrijeme protupožarni put, koji je znatno važniji za Marjan, ne može legalizirati zbog nepostojanja dokumenta kojem bi se legalizirao.
Nadamo se da će nadležne institucije, u prvom redu Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan, ovog puta odraditi svoj posao na zaštiti Marjana kako bi se na vrijeme zaustavila planirana devastacija.
Više o ovoj temi možete pročitati na linkovima:
03.06.2011. Slobodna Dalmacija, “Bageri po Marjanu” piše: Sandi Vidulić
04.06.2011. Dalmacija News, “I Kerumova savjetnica za urbanizam uključena u devastaciju Marjana” piše: Joško Dadić
05.06.2011. Slobodna Dalmacija, “Kad je potreba za gradnju privatnika onda vrijede druga pravila” piše: Sandi Vidulić
05.06.2011. Index hr, “I Kerumova savjetnica sagradila unutar Park šume Marjan” piše:D.M.
05.06.2011. Dalmacija News, “Inicijativa Za Marjan: Došlo je vrijeme da Splićani obrane Park šumu od graditelja” piše: Ines Brajević
05.06.2011. tportal, “Splićani, branite Marjan” piše: Damir Petranović
05.06.2011. Večernji.hr, “Došlo je vrijeme da obranimo Marjan od gradnje!” piše: Maja Pejković-Kaćanski

Sve o “slučaju Prva voda” u Park šumi Marjan

 Ovdje možete naći linkove na sve važnije članke vezane za “slučaj Prva voda”

 

 

22.01.2012. Kerum: Europa će zaštiti Fani na Prvoj vodi
20.01.2012. Društvo Marjan: Gradnja Faninog restorana nije dozvoljena GUP-om
20.01.2012. Društvo Marjan: Priopćenje povodom izjava gradonačelnika Željka Keruma i predsjednice Gradskog vijeća Nevenke Bečić
16.01.2011. Kerum ekskluzivno: Prodat ću zemljište na Marjanu!
16.01.2011. Kerum: Prodat ću zemlju na Marjanu
16.01.2012. Za Marjan: Na Prvoj vodi posađen alepski bor
13.01.2012. Ministar Vrdoljak: Nema ništa od gradnje na Marjanu!
29.12.2011. Prva voda u Zagrebu: sada županija traži mišljenje Ministarstva
22.12.2011. DAS i događanja u vezi gradnje na Prvoj vodi
19.12.2011. Kamo vode Prve vode
19.12.2011. Konzervatori odigrali lišo i dali Fani da gradi na Marjanu
16.12.2011. Ante Sanader: Objavit ćemo imena svih koji su gradili na Marjanu!
15.12.2011. Čeka se odgovor Marije Vuković
14.12.2011. Prva voda – prvi test nove vlade
14.12.2011. Ministarstvo “vrući kumpir” vraća gradu
14.12.2011. Marjan nije jedini: gradi se u 40 zaštićenih zona diljem Hrvatske!
14.12.2011. Ministarstvo zaštite okoliša: Nismo odobrili fani Horvat gradnju na Marjanu
14.12.2011. Ministarstvo: Ni Društvo Marjan ni Inicijativa Za Marjan nemogu se žaliti
13.12.2011. Fani opet traži dozvolu za gradnju, udruga “Za Marjan” prosvjeduje
13.12.2011. Kosor koaliciju s Kerumom platila – Marjanom!
13.12.2011. Skandal: Koaliciju s Kerumom HDZ platio Marjanom!
13.12.2011. Ministarstvo: fani može graditi na Prvoj vodi; Inicijativa Za Marjan: Dobije li dozvolu spremamo se na još veće prosvjede!
13.12.2011. Bageri na Marjan za Kerumovu Fani – Splićani na prosvjed
12.12.2011. Fani Horvat zatražila dozvolu za gradnju restorana na Prvoj vodi
12.12.2011. Splićani zgroženi: Fani hoće restoran, Kerum samo treba reći – ziđaj!
07.11.2011. Geodeti uzburkali duhove oko Prve vode
04.10.2011. Što to rade geodeti na Prvoj vodi?
07.08.2011. Prva voda: Nosimo ti mi kafić sa sobon
15.07.2011. Natječaj za Fanin kafić bio je farsa!
14.07.2011. Odgovor Društva Marjan na tekst “Natječaj za Prvu vodu je obveza iz GUP-a 2006.” objavljen u Slobodnoj Dalmaciji
30.06.2011. Šundov: Batinić Santro i Mimica su osobe od našeg punog povjerenja
29.06.2011. MINISTARSTVO PRESUDILO: Plan za Marjan zamrznuo izgradnju na Prvoj vodi
10.03.2011. Županija odbila ponudu da kupi Vilu Rosinu i parcele Prve vode
25.02.2011. Inicijativa Za Marjan podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba
09.02.2011. Na Prvoj vodi je bila granica i prije nego je Fani kupila zemlju
04.02.2011. Fani Horvat i prodavatelji pomorskog dobra pokraj Prve vode pod istragom
02.02.2011. Kerum ispred omiljenog kafića: Puna mi je kapa, neka raspišu referendum o mojoj smjeni
03.01.2011. Dio kupljenog zemljišta na Prvoj vodi je pomorsko dobro i nije se moglo prodati!
02.02.2011. Povjerenstvo: Kerum se ogriješio o Zakon o sukobu interesa
01.02.2011. Novcem iz gradskog proračuna plaćeni geodeti Fani Horvat
29.01.2011. Bečić i Sapunar: O gradnji na Marjanu odlučit će vijećnici
27.01.2011. PONIŠTITE NATJEČAJ! Održan novi prosvjed kontra Fani i Keruma
26.01.2011. Jurica Pavičić: Prva voda u magli “drugootkupa”
25.01.2011. SDP o Prvoj vodi:Natječaj je suprotan duhu i slovu GUP-a
22.01.2011. Fani Horvat: Odlazim s Marjana ako mi vrate 1,2 milijuna eura
21.01.2011. Crkva, likari, slikari i matičari: Naša je parcela uključena u natječaj kod ‘Prve vode’, ali nitko nas ništa nije pitao 
20.01.2011. Zemljišnik: Nije bilo zabilježbe prava prvokupa Prve vode
20.01.2011. Pogledajte pobjedničko arhitektonsko rješenje objekta na Marjanu
19.01.2011. Jurica Pavičić: Bitka za najveću splitsku svetinju
19.01.2011. Jurica Jelavić: Arhitekti su izmanipulirani-zašto nisu dali ostavku prije dvije godine
18.01.2011. DORH istražuje kako je Fani Horvat kupila plažu na Marjanu
17.01.2011. SPLITSKI STUDENTI U ZAGREBU “Za Marjan i u Varšavskoj: Ovo više nije Fani”
17.01.2011. Tisuće Splićana u Akciji za Marjan
16.01.2011. Pet tisuća Splićana podržalo akciju protiv gradnje u Park šumi
16.01.2011. Društvo Marjan na današnjem prosvjedu
15.01.2011. Nedjeljni prosvjed Za Marjan: Nismo kontra Keruma, nego protiv nove gradnje
12.01.2011. De Facto De Jure by Juerica Pavičić: Varšavska ulica u marjanskoj šumi
11.01.2011. Zeleni: Poništite natječaj za Faninu plažu na Marjanu!
10.01.2011. Fani Horvat plažu uređuju čelnici DAS-a i Savjeta za urbanizam Željka Keruma
29.12.2010. Jurica Pavičić: Posljednja bitka za ugroženi Marjan
12.11.2010. FANI SMIJE GRADITI: Konzervatori više ne štite Marjan
08.11.2010. Obitelj Kerum osvaja Marjan: Fani traži koncesiju nad plažom u lučici Spinut
14.07.2006. Za milijun eura nudi se gradnja u park-šumi Marjan
02.09.2005. Prva je Prva voda