Mjesečni arhivi: svibanj 2011.

15.05.2011. Dan Marjana 2011. godine – postoji li razlog za svečano obilježavanje?

Ovogodišnji Dan Marjana obilježavamo uz nekoliko, za naš Marjan, važnih događanja, iniciranih od strana Društva „Marjan“.
Nakon dugogodišnjeg izbjegavanja, konačno, a na inicijativu Društva Marjan, pokrenuta je izrada Prostornog plana područja posebnog obilježja (PPPPO-a) kojim bi se trebala odrediti buduća učinkovita zaštita Park šuma Marjan.
Također na inicijativu Društva Marjan, Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan povjerena su sva proračunska sredstva (5.500.000,00 kn) predviđena za održavanje Park šume Marjan, ali zato i puna odgovornost za sva buduća događanja u Park šumi Marjan.
Pored toga, nakon punih 6 godina imenovan je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, te je time Javnoj ustanovi omogućeno normalno djelovanje.
Sasvim je jasno da su ovim postavljeni čvršći temelji za realizaciju osnovnog zadatka Javne ustanove, a to je upravljanje, održavanje i zaštita Park šume Marjan, pod uvjetom savjesnog izvršavanja povjerenih zadataka.
Međutim, imamo li razloga svečano obilježavati Dan Marjana:
– dok se iz Odluke o izradi PPPPO-a, na traženje Grada Splita izbacuje zabrana izdavanja dokumenata za gradnju na Marjanu dok traje izrada PPPPO-a?
– dok većina splitskih gradskih vijećnika (njih 12*) izglasavaju sramotnu odluku protiv zabrane gradnje na Marjanu?
– dok predsjednik gradonačelnikovog Savjeta za urbanizam (arhitekt i gradski vijećnik), kao opravdanje gradnje restorana u marjanskoj šumi na Prvoj vodi, izjavljuje: “To je na plaži, to je ispod ceste (Šetališta M. Tartaglie) to nije Park šuma Marjan”?
– dok se u Programu natječaja za Prvu vodu, u kojem sudjeluju gotovi svi članovi gradonačelnikovog Savjeta za urbanizam, navodi: “Konačno uređenje sa svojim prostorno-funkcionalnim odrednicama treba biti ujedno i poticajni nukleus za kreiranje šireg urbanog konteksta sjevernog dijela poluotoka Marjan”?
– dok stručne službe Grada Splita u zahtjevima za Izmjene i dopune Prostornog plana Županije Splitsko-dalmatinske, traže: – “ispitati mogućnost premještanja i prenamjene prostora posebne namjene na području grada (Špinut, sj. dio Marjana) u turističke sadržaje”?
– dok se na sjevernim padinama Marjana, uz samu granicu Park šume Marjan najavljuje gradnja čak 3 stambene zgrade, gdje se u Opisu idejnog rješenja za jednu od tih zgrada navodi: “Na području zahvata se nalaze samonikla stabla koja će se dijelom rušiti, a ona koja ne smetaju gradnji će se sačuvati”?
– dok nekoliko tisuća građana prosvjedima iskazuju svoju ljubav i brigu prema Marjanu braneći ga upravo od onih institucija, koje po svojoj dužnosti moraju štititi javni interes građana?
– dok se proziva Društvo Marjan, „gdje je bilo kad se donosio GUP“, pri tom ne znajući da je upravo Društvo Marjan pismeno izrazilo oštro protivljenje prostornom planiranju na štetu Marjana i ne znajući da je 4300 građana Splita potpisalo peticiju protiv takvog GUP-a i ne znajući da se čak u dva navrata javno prosvjedovalo protiv onoga što je donijela i usvojila prošla vlast, a aktualna pokušava realizirati?

Imamo li razloga svečano obilježavati Dan Marjana dok
– dok se u pješačkim zonama odvija promet automobila?
– dok se šumske površine koriste kao parkirališta?
– dok u zapuštenom ZOO vrtu pate divlje životinje u neadekvatnim betonskim nastambama?
– dok je vrt, koji se naziva botanički totalno devastiran.
– dok se marjanske plaže koriste kao smetlišta?
– dok se otpaci nalaze gotovo na svakom koraku Park šume Marjan?
– dok se sve ono što je izgrađeno kad je grad Split imao 20.000 stanovnika danas ne može niti održavati?
Sve je ovo u izravnoj suprotnosti s citatom iz Statuta grada Splita kojim prisežu čelni ljudi našeg grada prilikom stupanja na dužnost, a koji glasi:
“Jednako će čuvati brdo Marjan tako da svako njegovo živo biće, svaki bor, pa i svaki kamen njegov sačuva da bude na ures Gradu i radost nima koji Marjan gledaju ili u njemu hlad i smiraj traže”.
Zahtijevamo od nadležnih institucija i pojedinaca radikalnu promjenu odnosa prema Marjanu. Ne tražimo ništa što zakonima nije propisano i ništa više od onoga što je normalno u civiliziranom svijetu. U slučaju zadržavanja dosadašnjih odnosa i nabrojenih propusta, poduzimati ćemo aktivnosti u skladu sa zakonom kako bismo spriječili neprekidne nasrtaje na Marjan. To je naša zadaća i dužnost u cilju ostvarenja statutarnih odredbi našeg Društva, što je u prvom redu briga i zaštita Marjana.
DRUŠTVO „MARJAN“

*- 9 vijećnika Hrvatske građanske stranke (Nevenka Bečić, Lidija Bekavac, Tomislav Borozan, Dražen Delić, Zoran Jeramaz, Baldo Obad, Joško Svaguša, Dane Galić i Daniela Špalj), Luka Podrug (HČSP), Ljubica Vrdoljak (nezavisni vijećnik) i Milica Cipci (Stranka umirovljenika)

__________________________________

Pozivamo sve ljubitelje Marjana da u nedjelju 15.05.2011. od 08.00 do 15.30 sati dođu na plato kod ZOO vrta kako bi svojom prisutnošću iskazali ljubav i brigu prema Marjanu. Pozivamo vas i da se tom prilikom učlanite u Društvo Marjan (u zelenom paviljonu kod ZOO vrta) te na taj način pomognete naša nastojanja za zaštitom Marjana.