Mjesečni arhivi: prosinac 2010.

21.12.2010. PARK-ŠUMA MARJAN Crta obrane od divlje gradnje ostat će ista

Vijećnici Županijske skupštine u utorak su jednoglasno usvojili odluku o izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja Park-šume Marjan, (PPPPO) koji će na ovom zaštićenom području regulirati pitanja u prvom redu namjene tog prostora, koji se odnosi na zaštitu šume i sprečavanje nabujale divlje izgradnje na njezinim rubnim dijelovima. Ovo je prvi službeni Plan koji je donesen nakon davne 1964. godine kada je dio Marjana postao zaštićeno područje. Inzistiranje inicijatora “Društva Marjan“ i Grada Splita da se za vrijeme izrade Plana uvede moratorij u trajanju od dvije godine na daljnju gradnju, koje je u obliku amandmana predložio SDP, nije prošao.
Pročitaj više

21.12.2010. Donesena odluka o pokretanju izrade PPPPO-aDanas je jedan od važnijih datuma u povijesti Marjana i Splita.
Na današnjoj sjednici Skupštine Županije Splitsko-dalmatinske jednoglasno je donesena Odluka o pokretanju izrade Prostornog plana područja posebnog obilježja (PPPPO) Park šume Marjan. To je dokument kojim se određuje budućnost Marjana za slijedećih nekoliko desetaka godina. Izrada tog dokumenta potrajati će više od godinu dana. Tijekom izrade mora biti omogućeno i sudjelovanje građana. Društvo Marjan će se potruditi izvještavati Vas o svim događanjima po ovom pitanju. Samo zajedno možemo i moramo se izboriti da Marjan bude i ostane zelena oaza grada Splita kakvu su nam naši preci ostavili. Građani Splita, sada će biti prilike da iskažete svoje mišljenje kakav Marjan želimo. Ne dozvolimo više nikakvu izgradnju na štetu zelenih površina Park šume Marjan.
(vidi : Slobodna Dalmacija, 22.12.2010. “Crta obrane od divlje gradnje ostat će ista”, piše: Nikolina Lulić)

18.12.2010. Osvrt na javnu tribinu “PARK ŠUMA ILI PARKING ŠUMA MARJAN”?Društvo Marjan organiziralo je javnu tribinu o prometnim problemima na Marjanu naziva „Park šuma ili parking šuma Marjan“? s namjerom da se na vrijeme otpočne s rješavanjem ovih problema kako se ne bi ponovila kaotična situacija koja se događala prošlog ljeta. Tribini je nazočilo stotinjak ljudi, kojima ovim putem izražavamo posebnu zahvalnost, jer su pokazali koliko im je stalo do Marjan budući je temperatura u vrijeme održavanja tribine bila -2°C što je za Split ravno vremenskoj nepogodi. Nazočni su bili i četvorica (Ivo Baldasar, Milica Cipci, Joško Dvornik, Nikola Grabić) od 25 gradskih vijećnika kojima su poslani pozivi. Tribini je nazočio i voditelj Odjela “Marjan” Parkova i nasada Robert Koharević, kao i nekadašnji predsjednik gradskog vijeća grada Splita Ivo Šimunović. Od predstavnika grada Splita i Javne ustanove za upravljanje park – šumom Marjan, kao i Prometne policije nije bio nitko, premda su im pozivi bili upućeni. Na samom početku tribine pokazale su se gotovo sve neprimjerene situacije vezane za promet koje se događaju na Marjanu (vidi Promet – prezentacija.pdf ).
Kako sve ne bi ostalo samo na kritiziranju, posebna pozornost je posvećena prijedlozima kako prevazići i prihvatljivo riješiti situacije koje se ne bi smjele događati u zaštićenom području Park šume Marjan. Bilo je govora i prezentirana su prosvjedna pisma koje je Društvo Marjan prošlog ljeta uputilo gradonačelniku Željku Kerumu i JU za upravljanje park – šumom Marjan, na koja do današnjeg dana nije stigao odgovor.


Predsjednik Društva Marjan prof. emeritus Ivo Lozić, stručnjak za promet, objasnio je kako se zamišlja cjelovito prometno rješenje i što se planira postojećom prostorno – planskom dokumentacijom. Nikola Grabić je istakao važnost donošenja odluke o početku izrade PPPPO-a, koje se očekuje u utorak 21.12.2010 godine i koji bi trebao planski riješiti bitne odrednice za budućnost park šume. Posebno se istakla potreba izgradnje dvaju parkirališta (iznad Vile Dalmacija i ispod Spinutskih vrata), te potpuna zabrana prometa i uvođenje pješačke zone već od skretanja za Kašjune. Promet unutar park šume organizirao bi se uvođenjem ekološkog javnog prijevoza koji bi bio vezan za postojeće javne gradske linije. Naročito dobro je bila prihvaćena ideja dopredsjednika Društva Marjan, Sanija Delića o uvođenju brodske linije od Lučke kapetanije do Bena koja bi mogla pristajati na marjanskim kupalištima (Kaštelet, Kašjuni, Institut).

Nakon prezentiranja postojeće neprihvatljive situacije i ponuđenih rješenja prišlo se raspravi u koju su se uključili okupljeni građani. Istaknuto je opće nezadovoljstvo sa situacijom na Marjanu koji uz staru gradsku jezgru s Dioklecijanovom palačom čini najvažniju odrednicu grada Splita prema kojoj se nadležne institucije odnose potpuno neprihvatljivo. Postavljeno je i pitanje što napraviti u situaciji kad “institucije ne rade svoj posao”. Pojedinci su tražili i pokretanje radikalnijih akcija u svhu zaustavljanju prometa motornih vozila, te ponudili svoju pomoć u organizaciji različitih akcija, ukoliko prijedlozi Društva Marjan, podržani od strane svih nazočnih, budu ignorirani.

16.12.2010. Javna tribina “PARK ŠUMA ILI PARKING ŠUMA MARJAN”?


Pozivamo sve zainteresirane građane na javnu tribinu o prometnim problemima na Marjanu. Javna tribina održati će se 16.12.2010. godine (četvrtak) u 18.30 sati u prostorima Gradskog kotara Varoš, Sinovčića 6.
Molimo sve zainteresirane da svojom nazočnošću i aktivnim sudjelovanjem pomognu u naporima za zaštitom i očuvanjem našeg jedinog Marjana.