14.05.2017. Održana izložba povodom Dana Marjana ispred kioska na Prvoj vidilici

Dan osnivanja Društva Marjan, 09. svibnja 1903. godine, ujedno je i Dan Marjana koji se tradicionalno obilježava prve nedjelje u tjednu nakon 09. svibnja. Ovogodišnji Dan Marjana Društvo Marjan i Udruga Sunce obilježilo je u nedjelju 14. svibnja 2017. od 11 do 14 sati organiziranjem izložbe pored Prve vidilice na Marjanu, ispred kamenog kioska kojeg je 1958. godine izgradilo Društvo Marjan. Plakat 1

Na izložbi su građanima Splita predstavljeni rezultati aktivnosti EU projekta “Odgovorno za prirodu” usmjerenih ka osiguravanju zaštite, unapređenja stanja i upravljanja Park šumom Marjan.

U okviru izložbe predstavljeni su zaključci elaborata Procjena stanja šuma u Park šumi Marjan u Splitu i studije Procjene usluga ekosustava Park šume Marjan u Splitu te rezultati istraživanja javnog mnijenja građana Splita o Park šumi Marjan.

Također, izložbom službeno započinje komunikacijska kampanja „Za dušu i tilo“ koja ima za cilj očuvanje Park šume Marjan, najvrjednijeg prirodnog resursa grada Splita.

Naime, iako je Park šuma Marjan zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara izložena je cijelom nizu prijetnji i ljudskih aktivnosti kojima se ugrožava njena prirodna, kulturna i povijesna vrijednost.

Plakat 2Plakat 3

Vjerujemo i očekujemo kako će kroz projekt dobiveni podaci i rezultati biti vrijedan doprinos daljnjem unapređenju stanja i upravljanja Park šumom Marjan.

Putem medija upućen je poziv građanima da izložbu poprate, a članovi Društva Marjan i Udruge Sunce bili su na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

DSC_0703 DSC_0704 DSC_0705