29.06.2011. Odgovor Uprave za inspekcijske poslove MZOPUG-a – NEMA GRADNJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA NA MARJANSKIM PLAŽAMA

Upravni odbor Društva Marjan uputio je 14.03.2011. godine prijavu Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva (MZOPUG) zbog nezakonitosti i neusklađenosti Pprostornog plana Županije Splitsko-dalmatinske (PPŽ) i Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Splita.

Povod tome bilo je odbijanje Gradskog vijeća Grada Splita na tematskoj sjednici “Zaštita Park šume Marjan” održane 24.02.2011. godine, da zatraži mišljenje nadležnog ministarstva u pogledu mogućnosti gradnje ugostiteljskih objekata na umjetnim – nasutim plažama u Park šumi Marjan. Na toj sjednici Gradskog vijeća su predstavnica Upravnog odijela za urbanizam Ružica Batinić Santro, kao i gradski vijećnik Zoran Jeramaz inače predsjednik gradonačelnikovog Savjeta za urbanizam, opravdavali pravo gradnje na marjanskim plažama, a posebno na potezu od Prve vode do Bena, pozivajući se na Urbano pravilo 2.9 (članak 72 GUP-a).
Premda je MZOPUG odbacio našu prijavu za neusklađenost u sva tri navedena slučaja, odgovorom smo izuzetno zadovoljni, jer sasvim otklanja mogućnost izgradnje novih ugostiteljskih građevina na umjetnim – nasutim plažama prije donošenja PPPPO-a. Jednostavnije rečeno neusklađenosti nema, jer niti PPŽ,  niti GUP Grada Splita  ne dozvoljavaju novu gradnju ugostiteljskih građevina.
Naša prijava bila je zasnovana na tvrdnjama gotovo svih nadležnih gradskih službi koji su tvrdili da je gradnja moguća i time opravdavajući provođenje natječaja za gradnju ugostiteljskog objekta na Prvoj vodi.
Postavlja se pitanje kompetentnosti i odgovornosti stručnih službi Grada Splita koje odobravaju i provode natječaj za uređenje i izgradnju ugostiteljskog objekta na Prvoj vodi, pri tom pozivajući se na važeći GUP koji, kako je to potvrđeno odgovorom MZOPUG-a, ne omogućava gradnju novih ugostiteljskih građevina prije donošenja PPPPO-a.

Ako se pri tom prisjetimo reakcije građana Splita na najavu takve, kako vidimo nedozvoljene gradnje, cijela stvar postaje još ozbiljnija u pogledu ozbiljnost funkcioniranja aktualne gradske vlasti u odnosu
prema Park  šumi Marjan.

Vezani članci:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)