26.10.2011. Tko je odgovoran za stanje na Marjanu?

Park šuma Marjan najveći je javni prostor u Splitu po kojem je naš grad prepoznatljiv. Taj najveći javni gradski prostor napada se iz svih smjerova i na sve moguće načine. Kako su zadnjih desetljeća nasrtaji na Marjan sve učestaliji i bezobzirniji tako je rasla potreba za učinkovitijom i efikasnijom zaštitom Marjana.
Društvo Marjan je udruga građana bez zaposlenih koja se financira isključivo od članarina i malobrojnih donacija. Sve što se radi, radi se isključivo dobrovoljno i bez ikakve materijalne koristi.
Udruga građana ne može donositi propise i kreirati pravila ponašanja koja vladaju u takvim zaštićenim područjima kao što je Park šuma Marjan. Osim toga, udruga građana nema pravne mogućnosti adekvatno spriječiti i sankcionirati svakodnevne nasrtaje na Marjan.  Upravo radi toga prije 7 godina na inicijativu Društva Marjan, osnovana je “Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan”.

Međutim, je li se formiranjem “Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan” stanje na Marjanu poboljšalo?
Nije
Žalosno je da građani Splita nakon 7 godina postojanja JU ne znaju da ona uopće postoji.
Da je to točno potvrđuju gotovo svakodnevna pitanja Društvu Marjan za razne probleme na Marjanu od kojih je najčešće pitanje što radimo s novcima koje dobivamo iz proračuna.
A radi se o iznosu od oko 6 milijuna proračunskih kuna koja se godišnje troše na Marjan, a s kojima Društvo Marjan nema apsolutno nikakve veze.  Ta sredstva su do prije 4 mjeseca isplaćivana Parkovima i nasadima za čuvanje i tekuće održavanje Park šume Marjan i Javnoj ustanovi za podmirivanje troškova poslovanja. Od srpnja ove godina sva sredstva su usmjerena prema Javnoj ustanovi koja sada zapošljavaju oko 50-ak djelatnika.
Dakle, 50-ak ljudi svakodnevno brine o Marjanu.
Je li JU svojim dosadašnjim aktivnostima opravdala svoje postojanje?
Nije.
Na čemu se temelji takva tvrdnja.
Prisjetimo se problema nepostojanja prostornog plana za Park šumu Marjan ili gotovo svakodnevne probleme gradnje i betoniranje Marjana, ili nerješavanje prometnih problema da ne spominjemo probleme neadekvatnog održavanja, problem devastirane ograde, probleme marjanskih plaža, sramotnog ZOO vrta ili razorenog Botaničkog vrta.
Sve su to problemi na koje Društvo Marjan stalno upozorava i daje konkretna rješenja, a koje Javna ustanova niti ne pokušava riješiti.
Nedopustivo je da zapravo građani moraju braniti, u ovom slučaju Marjan, od institucija koje su osnovane i plaćene novcem građana Splita da bi ga štitile.
Na kraju sve se svodi na to da je Javna ustanova postala samoj sebi svrha, koju plaćaju građani Splita da bi štitila, brinila i upravljala Marjanom, a na kraju opet su građani ti koji se moraju organizirati s ciljem zaštite Marjana od daljnjih devastacija.
To je nedopustivo i takvoj praksi treba stati na kraj!

.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)